19 listopada 2010

Zdrowie zamknięte w produktach pełnoziarnistych


Źródło: www.sxc.hu
Zewsząd bombardowani jesteśmy komunikatami, które informują nas, że wszystko to co pełnoziarniste jest smaczne, nie tuczące i przede wszystkim bardzo zdrowe. Reklamy, artykuły w  gazetach a nawet same etykiety produktów -  wszystko krzyczy do nas „jedz pełnoziarniste!” Czy jednak jesteś pewien, że potrafisz kupić dobry produkt pełnoziarnisty?

Choć na półkach sklepowych tego typu produktów nie brakuje, wybór właściwego i przede wszystkim prawdziwego produktu pełnoziarnistego nie jest łatwy. Nie każdy „pełnoziarnisty” produkt, który kupujemy jest bowiem rzeczywiście pełnowartościowy. A to przecież o te wartości chodzi nam najbardziej. 

Przede wszystkim nie należy ufać bezgranicznie producentom, którzy zapewniają nas, że ich produkt jest w 100% pełnoziarnisty. Choć określenie to dotyczy głównie pieczywa to możemy także zakupić pełnoziarnistą mąkę, zrobione z niej ciastka, batoniki oraz płatki śniadaniowe. Często jedynym kryterium, którym kierujemy się przy wyborze towaru, który ma być pełnoziarnisty jest kolor. Tymczasem musisz wiedzieć, że nie jest to bynajmniej cecha dystynktywna. Większość wypieków jest bowiem barwionych karmelem i nie ma nic wspólnego z pełnoziarnistym pieczywem. Warto zatem zainteresować się z jakiej piekarni pochodzi chleb, którego zakupem jesteśmy zainteresowani oraz z jakiej mąki został on zrobiony. Pełne ziarna zbóż dostarczają wielu cennych składników, takich jak: błonnik, witaminy, minerały i substancje bioaktywne. Kupując z kolei inne produkty warto zwrócić uwagę na etykietę ze składem. Poszukaj tam składników, które upewnią Cię, że jest to rzeczywiście produkt pełnoziarnisty. 

Smacznego i na zdrowie!