11 listopada 2010

Rzodkiewka – smaczna i zdrowa!

źródło: www.sxc.hu
Któż z nas nie biegł do sklepu wraz z pierwszymi oznakami wiosny po jej najsmaczniejszy plon – rzodkiewkę. Kto może się oprzeć wiosennym kanapkom z  twarożkiem, szczypiorkiem i chrupiącym „czerwonym warzywem”? Dla wszystkich tych, dla których warzywo to jest smaczne mamy dobrą wiadomość – jest ono także niesamowicie zdrowe!




Lekarze oraz dietetycy zgodnie powtarzają, że rzodkiewka stanowi jedno z najskuteczniejszych lekarstw na wiosenne zmęczenie oraz osłabienie. 100 gram rzodkiewki dostarcza nam zaledwie 21 kalorii. Jest ona przy tym niezwykle cennym źródłem witamin oraz składników mineralnych takich jak magnez, potas, siarka, miedź, fosfor wapń. Doskonale wpływa na stan naszych włosów oraz zawiera witaminy C oraz B.  Jako, że rzodkiewka doskonale wpływa na pamięć ora koncentrację poleca się ją młodzieży oraz dzieciom uczącym się. Zamiast zatem biec do apteki przed ważnym egzaminem po suplement zwiększający „przyswajanie materiału” zaopatrz swoją lodówkę w ten przysmak.

Olejek goryczkowy, który nadaje temu warzywu ostry smak tonizuje nadmiar kwasów w żołądku. Nic więc dziwnego, że jest to naturalne lekarstwo, które pomoże zwalczyć nadkwaśność żołądka. Rzodkiewka zapobiega także niestrawności oraz likwiduje zgagę i przepłukuje nerki. Aż trudno uwierzyć, że tak małe warzywo zawiera tak wiele cennych dla nas składników i minerałów. Korzystając z okazji starajmy się ją włączyć do swojej diety. Najzdrowsze są  oczywiście rzodkiewki spożywane na surowo – np. dodane chleba lub surówek nie mniej. Nie mniej jednak możemy je przygotowywać także na wszelkie inne sposoby np. dusząc lub gotując z innymi warzywami.