11 listopada 2010

Lubisz czekoladę? Może Cię ona uratować przed miażdżycą!

Źródło: www.sxc.hu
Z badań przeprowadzonych przez naukowców jednoznacznie wynika, że spożywanie czekolady co najmniej raz w tygodniu przez kobiety może znacznie zmniejszyć wystąpienie chorób serca oraz innych poważnych problemów związanych z tym organem.


W badaniu wzięło udział 1216 starszych kobiet. Celem naukowców było określenie związku pomiędzy spożyciem czekolady a zachorowaniem na miażdżycę naczyń krwionośnych u płci żeńskiej. Ta przewlekła choroba  polegająca na zmianach zwyrodnieniowo-wytwórczych w błonie wewnętrznej i środkowej tętnic, głównie w aorcie, tętnicach wieńcowych oraz mózgowych jest najczęstszą przyczyną stwardnienia tętnic. Nie leczona może doprowadzić do zawału serca, udaru oraz innych poważnych konsekwencji mogących zakończyć się nawet zgonem pacjenta.

Uczeni z University of Western Australia dokonali podziału uczestniczek na trzy grupy w oparciu o ich deklaracje co do ilości oraz częstotliwości spożycia czekolady. W pierwszej grupie znalazły się panie, które przyznały się do jednej porcji czekolady w tygodniu; w drugiej te, które spożywały od 1 do 6 porcji w tym samym przedziale czasowym a w trzeciej te, które deklarowały konsumpcję przewyższającą siedem porcji tygodniowo. W kolejnym etapie badania sprawdzono nagromadzenie się blaszki miażdżycowej w tętnicy szyjnej przy użyciu B-mode USG.

Wyniki były następujące – ponad 47% badanych jadło mniej niż 1 porcję czekolady tygodniowo, prawie 36% od 1 do 6 porcji a 17% ponad 7 porcji. Miażdżycę stwierdzono o 158 kobiet z czego -  27,3% w grupie pierwszej, 20,7% w grupie drugiej i 20,8% w grupie pań, które nie wyobrażały sobie życia bez czekolady.