19 listopada 2010

Zdrowe śliwki


Źródło: www.sxc.hu
Śliwka jest popularnym i ogólnie dostępnym owocem w naszym kraju. Być może właśnie dlatego tak często nie doceniamy jej szczególnych walorów dla naszego zdrowia. Należy jednak wiedzieć, iż posiada ona szereg niezwykle ważnych składników odżywczych oraz mikroelementów nie tylko w świeżych owocach ale także suszonych!

W magazynie  Agriculture and Food Chemistry opublikowano informację, że naukowcy z Texasu przeprowadzili badania, których wyniki wskazują, iż naturalne ekstrakty z owoców śliwy oraz również brzoskwini niszczą komórki rakowe. Co ważne są przy tym bezpieczne dla zdrowych komórek naszego ciała. Według naukowców wspomniane ekstrakty okazały się skuteczne także w przypadku bardzo agresywnych postaci nowotworu. 

Śliwki są cennym źródłem witamin oraz mikroelementów. Owoce te zawierają dużą liczbę różnorodnych składników, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. M.in. witaminę A, C, E, B6, K, polifenole, potas, żelazo, wapń, fosfor, błonnik oraz magnez. Dzięki wymienionym składnikom śliwki posiadają bardzo silne działanie antyoksydacyjne, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju nowotworu. 

Komu pomogą śliwki? Śliwki okazują się bardzo pomocne osobom, które mają problem z zaparciami. Jak to możliwe? Otóż owoce te zawierają pektyny (rodzaj błonnika) jej zadaniem jest pobudzenie jelit oraz oczyszczenie organizmu z zalegających resztek pokarmu. 

Osoby odchudzające się powinny zwrócić szczególną uwagę na suszone owoce śliwy. Choć są one dość kaloryczne (około 260 kcal w 100 g), to jednak są bardzo pomocne. Śliwki bowiem są doskonałą alternatywą dla standardowych przekąsek, które znacznie bardziej tuczą. Dają nam także uczucie sytości.