19 listopada 2010

Nowa forma witaminy E w Kiwi!

Źródło: www.sxc.hu
Kiwi należy do jednych z najczęściej kupowanych owoców. Jest smaczne i zdrowe. Jego historia rozpoczęła się w chińskiej dolinie Chang Kiang. Inne kraje świata dowiedziały się o tym owocu dopiero w połowie XIX wieku. 

Owoce kiwi są  jak już zostało powiedziane wcześniej nie tylko smaczne ale także zdrowe. Są one cennym źródłem antyoksydantów. Zawierają także spore ilości witaminy C oraz E. 

Według naukowców regularne jedzenie kiwi (2-3 owoców dziennie) może znacznie zredukować ryzyko nowotworu, udaru oraz zakrzepicy. Absolutną nowością jest odkrycie w nim zupełnie nowej, nieznanej do tej pory formy witaminy E, która być może nadaje kiwi te niezwykłe walory żywieniowe. 

O odkryciu tym informuje nas magazyn Food Chemistry. Nie wiemy jeszcze jakie znaczenia będzie miało ono dla naszego zdrowia nie mniej jednak stanowi to potwierdzenie wyjątkowości tego lubianego przez większość z nas owocu. Kiwi jest jednym jak dotąd znanym źródłem tej nowej formy witaminy E. Co więcej należy również wiedzieć, że kiwi jako jeden z nielicznych owoców w ogóle posiada witaminę E (owoce zwykle jej nie zawierają).  Witamina ta jest z kolei niezwykle cenna dla naszego organizmu. Jest ona bowiem głównym antyoksydantem chroniącym komórki przed wolnymi rodnikami. Podobnie jak witamina A, D i K rozpuszcza się w tłuszczach. Wśród owoców, będących jej bogatym źródłem, obok kiwi wyróżnić można także awokado.

Warto wiedzieć, że kiwi zaliczane jest do owoców o ponadprzeciętnej zawartości składników odżywczych. Owoc ten jest dla nas także cennym źródłem  polifenoli, kwasu foliowego i witaminy C.