04 listopada 2010

Dieta na jeden weekend

Źródło: www.sxc.hu
Dieta weekendowa opracowana została przez doktora Marka Bardadyna. Jest to propozycja dla wszystkich tych, którzy nie potrafią wytrwać długo na rygorystycznej diecie ale jednocześnie chcieliby  pozbyć się kilku kilogramów. 



Zasada diety weekendowej jest prosta – zamiast tradycyjnych posiłków spożywamy koktajle z warzyw oraz owoców na bazie kefiru lub maślanki.  Do jadłospisu włączamy także naturalne produkty takie jak sery, kiełki, mleko sojowe itp. Według autora diety stosując powyższy program żywieniowy przez kilka weekendów możesz schudnąć do kilku kilogramów. 

Zdecydowaną zaletą diety jest to, że w pozostałe dni tygodnia (poza weekendami) spożywamy normalne posiłki. Dzięki krótkiemu  czasu jej trwaniu (3-4 dni) przemiana materii nie ulega spowolnieniu – główna przyczyna niepowodzeń stosowania diet oraz wystąpienia efektu jo-jo. 

Dieta weekendowa rozpoczyna się w piątek po pracy od spożycia podwieczorku – koktajl ze świeżych owoców na bazie maślanki i kefiru lub warzyw. To zdrowy i zarazem pyszny posiłek, który oczyszcza organizm  z toksyn i dodaje energii.  Na kolacje zjedz chudą rybę z sałatą oraz sosem winegret. 

Jak przygotować koktajl warzywny 

Potrzebujesz: 2 marchewki, seler, cebulę, kilka pomidorów (bez skórki). Warzywa obierz oraz drobno pokrój a następnie zmiksuj. Dodaj niegazowanej wody mineralnej tak, aby koktajlu było około 1 litra. Pij go w formie schłodzonej po 1 szklance przed każdym posiłkiem. Koktajl możesz pić także w ciągu całego tygodnia przed zjedzeniem obiadu oraz kolacji. To niezwykle pożywny posiłek. 

Pamiętaj, że weekend to też więcej wolnego czasu więc uzupełnij dietę aktywnością fizyczną – wycieczką, spacerem, jazdą na rowerze czy rolkach.