11 listopada 2010

Dlaczego cukier nam szkodzi

Źródło: www.sxc.hu
Cukier jest stałym elementem naszych posiłków. Nawet wówczas, gdy wydaje nam się, że produkt, który spożywamy nie zawiera dodatków w postaci tego składnika często prawda jest inna. Soki, napoje, przekąski –  wszystko to zawiera właśnie cukier. 



Cukier podobnie jak mąka jest produktem rafinowanym, otrzymywanym w Polsce z buraków. W przeciwieństwie do nich jest on jest pozbawionych wszelkich substancji czynnych takich jak witaminy, minerały, hormony roślinne itp. Zanim cukier trafi do naszych sklepów w postaci produktu gotowego do zakupu i spożycia jest dokładnie oczyszczany, filtrowany oraz krystalizowany. Często jest on także wybieralny. Do tego celu stosuje się najczęściej Cholerek wapnia  (trucizna!). Czysty spożywczy cukier to sacharoza  - źródło kalorii oraz wysokiego ładunku glikemicznego. W przypadku tego produktu tak samo jak w przypadku mąki organizm potrzebuje witamin oraz soli mineralnych do jego rozkładu oraz przyswojenia, które musi wykorzystać z własnych zasobów, którymi dysponuje. 

Oczywiście źródłem cukru jest nie tylko sacharoza w czystej postaci ale tajże ciastka, cukierki, napoje oraz inne produkty, które spożywamy na co dzień. Z medycznego punktu widzenia nadmierne spożycie cukru jest zjawiskiem bardzo  niekorzystnym. Cukier bowiem  tuczy, kradnie z organizmu ważną witaminę B1 oraz jest także odpowiedzialny za cukrzyce, arteriosklerozę, osłabienie odporności organizmu u próchnicę.

Cukier powoduje także choroby degeneracyjne, które ujawniają się dopiero w następnym pokoleniu. Zaburza on bowiem regulujące naturalny poziom glukozy we krwi a jego nadmierna ilość dostarczona do organizmu może prowadzić do względnych niedoborów białek, składników mineralnych oraz witamin z grupy B. Zadbajmy zatem o umiar oraz zdrowy rozsądek w jego spożyciu!