26 listopada 2010

Rodzaje herbaty – jaką wybrać?

Źródło: www.sxc.hu
Stojąc przed półką z herbatami często zastanawiamy się, która z nich jest tak naprawdę najzdrowsza i najlepsza dla nas?  Biała, czarna, zielona a może czerwona? Czym w zasadzie różnią się te typy herbaty, czy tylko kolorem?


Nie! Zdecydowanie kolor nie jest tutaj najważniejszą cechą dystynktywną. Tak naprawdę te poszczególne rodzaje herbaty różnią się między sobą bardzo. Każdy z nich polecany jest innej grupie docelowej Poniżej przedstawimy wam najważniejsze odmiany herbaty. 

Herbata biała – białą herbatę uzyskuje się z młodych pączków krzewu herbacianego. Po ich zebraniu więdną a następnie są suszone. To właśnie dlatego herbaciany susz ma srebrny odcień, a jego napar kolor jasnosłomkowy.  Dla kogo herbata biała? Biała herbata posiada wiele przeciwutleniaczy. Wystarczy zaledwie filiżanka, aby dostarczyć ich do organizmu tylko co po wypiciu 12 szklanek soku pomarańczowego! Dzięki temu opóźnia ona starzenie i chroni przed wolnymi rodnikami. To doskonała propozycja dla osób palących oraz mieszkańców wielkich miast. 

Herbata czerwona – w przypadku jej produkcji liście herbaty poddawane są fermentacji a następnie długiemu leżakowaniu. Celem takiego sposobu przygotowania produktu jest wytworzenie w nim flawonidów – substancji wspomagających m.in. proces odchudzania oraz przyspieszające spalanie tłuszczu. Czerwona herbata poprawia także przemianę materii oraz oczyszcza organizm z toksyn. 

Herbata zielona – liście zielonej herbaty nie są poddawane fermentacji. Tuż po zerwaniu suszy się je. To właśnie dlatego herbata zachowuje swój naturalny kolor oraz cenne właściwości. Napar z zielonej herbaty może zapobiegać powstawaniu nowotworów oraz pomaga przy problemach skórnych. Polecamy ja przede wszystkim osobom zapracowanym i zestresowanym.