26 listopada 2010

Brokuły – czy naprawdę są takie zdrowe


Źródło: www.sxc.hu
Brokuły stanowią  ważny element wielu diet odchudzających. Swoją popularność zawdzięczają licznym  witaminom oraz mikroelementom a także świetnemu smakowi i bardzo małej kaloryczności! Nic więc dziwnego, że sięgamy po nie zawsze wtedy, gdy chcemy urozmaicić nasz jadłospis czymś naprawdę zdrowym. 

Brokuły znane są przede wszystkim ze swych właściwości przeciwnowotworowych. Zawierają one dużą ilość tak zwanego sulforanu. Jest to substancja chemiczna o właściwościach przeciwrakowych. Niestety podczas gotowania większość tych substancji jest traconych , z kolei mało kto decyduje się na jedzenie surowych brokuł.
Warzywo to ma bardzo niewielką ilość kalorii. W 100 gramach może mieć od 27-37 kcal.  Z kolei jest ono bogate w witaminy oraz mikroelementy w tym m.in. witaminę A – jedno z najważniejszych źródeł tej witaminy to właśnie brokuły! – oraz E, K1, C, B1 i inne. Co ciekawe jedna filiżanka brokuł zawiera większą ilość witaminy C niż pomarańcza! Obalamy tym samym mit, że witamina C znajduje się przeważnie w warzywach i owocach o kwaśnym smaku. Jak widać te, które na pozór nie posiadają jej w rzeczywistości mają jej najwięcej! 

Brokuły są także bardzo bogate w potas, fosfor, wapń, żelazo oraz chrom. Dzięki zawartości tego ostatniego składnika warzywo to jest niezwykle cenną bronią w walce z cukrzycą.