04 listopada 2010

Dieta na trądzik

Źródło: www.sxc.hu
Masz problemy z trądzikiem? Pomimo licznych zabiegów kosmetycznych nie udaje Ci się go zwalczyć? Musisz wiedzieć, że na stan naszej skóry duży wpływ ma sposób odżywiania. Jeśli zatem dręczą Cię problemy z cerą spróbuj diety na trądzik!




W przypadku problemów skórnych powinieneś spożywać produkty zawierające dużo witaminy A. to ona bowiem odpowiedzialna jest za normalizację wydzielanego sebum. Witaminę A nasz organizm potrafi wytworzyć z  beta karotenu. Dlatego też spożywaj dużo czerwonych oraz pomarańczowych warzyw, które pomogą Ci w zwalczeniu uciążliwego problemu trądzikowego. 

Nadmiar wydzielanego sebum powoduje blokowanie porów oraz przyczynia się do powstawania podskórnych stanów zapalnych. To właśnie dlatego tak istotne jest ograniczenie jego wydzielania oraz normalizacja poziomu nawilżenia skóry.  

Jakie produkty powinny być obecne w Twojej codziennej diecie? 

Do swojego jadłospisu powinieneś włączyć m.in.: czerwoną i żółtą paprykę, pomidory, marchew, sałatę, brokuły, szpinak, czerwone melony oraz  sałatę.  Zielone warzywa liściaste takie jak np. sałata bogate są z kolei w witaminę B6, która wpływa tonizująco na naszą skórę i zmniejsza ilość wyprysków. 

Tego powinieneś unikać 

Trądzik powoduje, że pewnych produktów powinniśmy unikać ponieważ wpływają one na zwiększone wydzielanie sebum.  Do tego typu produktów należą m.in. wysoko jodowana sól, krewetki, wodorosty (np. suhi) ale także czekolada  i inne słodycze oraz ostre przyprawy i fast foody.