04 listopada 2010

Dieta dla figur typu gruszka


Źródło: www.sxc.hu
Należysz do kobiet o typie figury „gruszka”?  Masz problem z odkładającym się na biodrach tłuszczykiem, udach i pupie? Z kolei Twoje ramiona i talia nadal pozostają szczupłe?  W takim razie dieta ta została skonstruowana właśnie z myślą o Tobie! 

Kobiety o typie figury zwanej „gruszką”  borykają się z problemem odkładającego się tłuszczu tylko na wybranych partiach ciała. Przez to ich figura staje się nieproporcjonalna  i zaburzona.  Nie jesteś pewna czy „gruszka” to właśnie Twój typ figury? Możesz to łatwo sprawdzić. Wystarczy, że zmierzysz obwód swojej taki oraz bioder i podzielić pierwszy wynik przez drugi. Np. obwód talii 80 cm, obwód bioder 110 cm, dzieląc obie wartości otrzymujesz wynik równy 0.72. Wyniki mieszczące się w przedziale od 0.50 do 0.84 wskazują na typ figury „gruszka”. 

Podstawowe zasady Twojej diety:

Panie o typie figury „gruszka” mają często problemy ze stawami (zwłaszcza biodrowymi) dlatego też zadbaj o odpowiednią dawkę wapnia w swojej codziennej diecie.  Wapń nie tylko wzmocni Twoje stawy oraz kości ale także wspomaga odchudzanie. 

Staraj się, by przynajmniej 2-3 razy w tygodniu jeść morskie ryby. Są one bogate właśnie we wspomniany wyżej wapń a także dobrze przyswajalne białko i kwasy tłuszczowe omega 3. Ryby są niezwykle zdrowe i pożywne. Pamiętaj jednak o ich odpowiednim przyrządzeniu. Dietetyczne pokarmy powinny być pieczone bez dodatku tłuszczu lub gotowane. 

Stara j się jeść jak najwięcej warzyw bogatych w witaminę C.  Powinny one być surowe lub krótko gotowane. Włącz do swojej diety m.in. por, pietruszkę, seler, buraki, brokuły, warzywa strączkowe oraz kiełki.  Z kolei jeśli chodzi o owoce jedz dużo cytrusów, jabłek oraz porzeczek. 

Staraj się każdego dnia wypijać co najmniej 2 litry płynów – niegazowanej wody mineralnej, soków warzywnych, zup itp.  Ważnym uzupełnieniem programu żywieniowego jest także stosowanie odpowiednich ćwiczeń fizycznych.