11 listopada 2010

Oliwa z oliwek chroni wątrobę!

Źródło: www.sxc.hu
O tym jak zdrowa jest oliwa  z oliwek nie trzeba nikogo przekonywać. Od dawna wiadomo już, że zawiera ona wiele cennych witamin, pomaga w walce z wieloma schorzeniami oraz co ważne nie szkodzi nam tak jak inne tłuszcze, których używamy do smażenia. 

Oliwa z oliwek zawiera duże ilości kwasu oleinowego, który powoduje spadek zachorowań na astmę oraz alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa. Dlatego też u mieszańców basenu Morza Śródziemnego, gdzie produkt ten od dawna jest uznawany za niezbędny w każdej kuchni obserwuje się znacznie niższą zachorowalność na wyżej wymienione schorzenia. Oliwa z oliwek jest także bogata w witaminy w tym: A, E, K oraz D. Pomaga w walce ze stwardnieniem tętnic spowodowanym miażdżycą oraz kamicy żółciowej i nieżycie oraz owrzodzeniu żołądka. Zapobiega także powstawaniu wolnych rodników kradnących nam młodość i stanowi skuteczne narzędzie do zwalczania zaparć.  

Wiadomo także, że posiada ona właściwości oczyszczające organizm oraz reguluje procesy trawienia. U dzieci stymuluje wzrost kości a osób starszych spowalnia proces starzenia się. Przeciwdziała również zakrzepom. Tych właściwości odżywczych moglibyśmy wymieniać jeszcze wiele. Od niedawna wiadomo także, że chroni nas przed uszkodzeniami wątroby!

Badania przeprowadzone na zwierzętach przez zespół naukowców pod kierunkiem Mohamed Hammami z University of Monastir w Tunezji wykazały, że oliwa z oliwek może w znaczący sposób chronić naszą wątrobę. Oczywiście dotyczy to produktu z tak zwanego pierwszego tłoczenia zawierającego niezbędne składniki odżywcze. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia u gryzoni, na których testowano jej właściwości wywołała wzrost aktywność enzymów antyoksydacyjnych oraz zmniejszenie markerów uszkodzenia wątroby.