04 listopada 2010

Dieta zielona

Źródło: www.sxc.hu
Zielona dieta to propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią zielone warzywa, a jednocześnie pragną nie tylko schudnąć ale przede wszystkim odżywić swój organizm, oczyścić go z toksyn oraz wyregulować proces trawienia i ciśnienie krwi. Dieta ta z powodzeniem może zatem nosić miano wzmacniającej. 


Nie od dziś wiadomo, że zielone warzywa są cennym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Dostarczają nam m.in. witaminy A, E, K, C, B oraz żelaza, wapnia, magnezu, kwasu foliowego, fosforu oraz beta-karotenu. Wszystkie te składniki mają istotny wpływ na nasze zdrowie oraz kondycję. Nie bez znaczenia okazuje się także kolor warzyw – zielony. Barwnik bierze udział w transportowaniu tlenu, azotu oraz witamin.  Naukowcy twierdzą, że zawarty w roślinach zielonych chlorofil ma korzystny wpływ na czerwone krwinki, zwiększa odporność organizmu oraz chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. 

Jakie warzywa powinniśmy spożywać
  • Sałata – przyspiesza przemianę materii
  • Rzeżucha – zawiera duże ilości jodu zalecana jest zatem przede wszystkim osobom chorym na tarczyce ale nie tylko. Jest ona również cennym źródłem żelaza, siarki, wapnia oraz witamin C, A, PP, E, B3.
  •  Szpinak – zawiera wiele witamin oraz kwas foliowy, żelazo oraz posiada działanie przeciwnowotworowe.
  • Nać pietruszki – zapobiega anemii podobnie jak szpinak oraz także krzywicy. Ponadto oczyszcza krew, działa moczopędnie, usuwa nadmiar wody z organizmu oraz stanowi źródło wapnia, magnezu, potasu, kwasu foliowego oraz witamin : A, C, PP, B, E, K, D.
  • Szczypiorek – ułatwia trawienie oraz pobudza apetyt. Oprócz tego  zawiera kwas foliowy i witaminy C, B1, B2 oraz potas, wapń, chlor, kwas krzemowy i magnez.
  • Seler – wykazuje działanie oczyszczające.
  • Kapusta – podobnie jak seler oczyszcza organizm a także dostarcza nam witamin A oraz C.
  • Cukinia – ułatwia trawienie.
  • Ogórki – usuwają nadmiar wody z naszego organizmu.

To oczywiście tylko niektóre warzywa, które możemy włączyć do swojej zielonej diety. Warzywa posiadają szereg właściwości zdrowotnych. Nie wszystkie zostały one jeszcze poznane. Wiele z nich wykazuje nawet działanie przeciwnowotworowe.