11 listopada 2010

Dlaczego warto gotować na parze?

źródło: www.sxc.hu
Nie od dziś wiadomo, że potrawy smażone i pieczone nie należą do najzdrowszych. Doskonałą alternatywą przyrządzania naprawdę zdrowych i pożywnych posiłków jest gotowanie na parze. Ta znana już od bardzo dawna technika gotowania teraz znów wraca do łask. Dlaczego?


Powiedzmy raz na zawsze dość rozgotowanym warzywom, które w smaku przypominają papier! Chcemy jeść zdrowe i pożywne posiłki, które jednak posiadają wyrazisty smak oraz wyglądają apetycznie. Gotowanie na parze przez tysiące lat było praktykowane przez naród chiński, który doceniał walory tej techniki. Pozwala ona na maksymalne ograniczenie strat witamin oraz mikroelementów, które w trakcie tradycyjnych sposobów przygotowywania posiłków są często niesamowicie wysokie. Nawet nie zdajemy sobie sprawy jak wiele bogactw natury wylewamy do zlewu wraz w wywarem z jarzyn. Przykładowo – w przypadku witaminy C straty podczas tradycyjnego gotowania sięgają aż 70%. W przypadku gotowania na parze jest to zaledwie 40%.

Co ważne – gotowanie na parze nie wymaga żadnych dodatkowych substancji wspomagających przygotowywanie posiłków takich jak smalec, olej, masło itp. Dania, które zostały zatem przyrządzone w ten sposób są automatycznie znacznie zdrowsze i lżejsze. Dodatkowo proces gotowania nie wymaga od nas dużego zaangażowania. Dzieje się tak naprawdę sam – nie musimy stać nad garnkiem i mieszać w obawie przez przypaleniem.

Co możemy ugotować na parze
Tak naprawdę na parze możemy ugotować praktycznie wszystko poza grzybami (tracą zbyt dużo wody).  Wszystkie inne produkty możemy z powodzeniem i bez żadnych obaw przygotowywać  w ten sposób.