30 listopada 2010

Czym jest dieta słoiczkowa (Baby Food diet)

źródło: www.sxc.hu
Dieta słoiczkowa jest jedną z bardziej znanych diet. Polega ona na spożywaniu gotowych produktów przygotowanych dla niemowląt. Można je kupić niemal w każdym sklepie. Zapoczątkowana została przez gwiazdy Hollywood. Stosowały ją m.in. takie gwiazdy jak Jennifer Aniston czy Reese Whiterspoon. 

Liczba spożywanych dań uzależniona jest do tego jak dużo oraz przede wszystkim jak szybko zamierzamy zrzucić „nadprogramowe kilogramy”.  Jak donosi prasa oraz serwisy internetowe podobno osobista trenerka Jennifer Aniston zaleciła jej spożywanie każdego dnia 14 porcji przecierów dla niemowląt oraz jednego normalnego posiłku przewidzianego dla dorosłych w ramach kolacji.  Choć samo menu jest dość urozmaicone ponieważ asortyment dań dla dzieci jest dość różnorodny – na rynku dostępnych jest wiele gotowych „słoiczkowych posiłków” – to dieta ta z pewnością nie należy do łatwych. Kaloryczność zwykłych „słoiczków” waha się od 35 do 40 kcal; z kolei te z mięsem, ryżem lub kaszką mają od 80 do 120 kcal a te z owocami od 60 do 130 kcal. Możemy zatem do woli w nich przebierać.  


Przykładowy jadłospis: 

Zjedz 2 słoiczki dań dla dzieci 5-6 razy dziennie. Staraj się urozmaicić spożywane posiłki – np. 2 słoiczki dania z mięsem lub rybą, 2 słoiczki dania/zupki warzywnej oraz 1 lub 2 słoiczki dania owocowego. Do tego zjedz jedno normalne danie w porze obiadu lub kolacji. Staraj się, aby było ono mało kaloryczne np. filet z kurczaka lub chudej ryby z dowolną ilością warzyw. Nie ograniczaj posiłków jedynie do dań dla niemowlaków, nie dostarczają one bowiem odpowiedniej ilości kalorii.