30 listopada 2010

Cała prawda o brukselce

Źródło: www.sxc.hu
Brukselka to mało popularne warzywo w Polsce. Tak naprawdę u niewielu z nas gości ona na stołach. Tymczasem warto włączyć ją do codziennego jadłospisu bo jak się okazuje zawiera mnóstwo cennych witamin oraz mikroelementów. A do tego jest niezwykle smaczna i może urozmaicić nasze dania szczególnie wtedy, gdy stosujemy dietę odchudzającą.

Brukselki przypominają małe zielone kuleczki. Są one naprawdę bardzo smaczne. Jeśli stosujesz dietę odchudzającą to powinnaś wiedzieć, że warzywo to zawiera niezwykle mało kalorii – zaledwie 43 kcal w 100 gramach. To naprawdę niewiele biorąc pod uwagę jej właściwości zdrowotne.  

Brukselka stanowi cenne źródło tak ważnej dla nas witaminy K (około 200% RDA ) oraz witaminy C (około 140% RDA)!  Zawiera ona także witaminy A, B6, B9, B1 oraz wiele cennych pierwiastków i mikroelementów. Wśród nich wyróżnić możemy m.in. podwyższoną ilość potasu, manganu i nieco żelaza. 

Co ważne jak większość warzyw z rodziny kapusiowatych brukselka także posiada właściwości antynowotworowe – głównie z powodu tak dużej zawartości witaminy C, która podnosi naszą odporność oraz tajemniczego, nieznanego nam jeszcze zbyt dobrze związku zwanego indol-3-karbinol. Nie możemy także zapominać o świetnym smaku brukselki. Nie trudno wkomponować ją w codzienny jadłospis. Może ona stać się smacznym dodatkiem do obiadu lub też stanowić zdrową przekąskę, po którą sięgniemy, gdy napadnie nas głód. W przeciwieństwie do innych warzyw brukselka jest także bardzo dobrym źródłem protein. Zawiera ich około 7% RDA. Może nie jest to tyle co w przypadku soi ale wynik i tak możemy z powodzeniem zaliczyć do imponujących.