11 listopada 2010

Cała prawa o maśle i margarynie!

źródło: www.sxc.hu
Czy Ty także nie wyobrażasz sobie śniadania bez świeżego, pachnącego masełka? Musisz zatem wiedzieć czym naprawdę raczą nas producenci tego artykułu spożywczego. Choć masło wydaje nam się zupełnie zdrowym i naturalnym produktem niestety prawda jest zgoła inna. 


Masło jest produktem zwierzęcym otrzymywanym ze śmietany z mleka krowiego. Składa się ono w około 82% z czystego tłuszczu. Naturalnie posiada kolor biały. Nie mniej jednak z uwagi na fakt, że większość z nas kojarzy masło jako delikatnie kremowe lub żółte producenci wychodzą naprzeciw naszym oczekiwaniom i dodają do niego barwnik. Najczęściej jest to karoten pozyskiwany z marchwi. Tak więc kiedy następnym razem będziecie wybierali dobre masło nie sugerujcie się kolorem ponieważ jest on otrzymany sztucznym sposobem. 

Zdecydowaną wadą masła jest zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i izomerów trans, które powodują cholesterol. Masło jest produktem wysokoenergetycznym nic więc dziwnego, że jest ono tak często spożywane właśnie podczas śniadania – najważniejszy posiłek dnia. Czy masło jest zdrowe? W umiarkowanych ilościach zdecydowanie tak! Oczywiście im bardziej naturalne tym lepiej. Nie mniej jednak dziś już trudno kupić naturalne masło, stąd też coraz częściej zastępujemy je margaryną. 

Margaryna jest natomiast emulsją złożoną z jadalnych tłuszczów roślinnych, tłuszczów zwierzęcych, wody lub mleka oraz sztucznych substancji dodatkowych, które kształtują zapach, smak oraz kolor produktu ale też dostarczają wartości odżywczych i przedłużają termin przydatności do spożycia. Rzeczywista zawartość tłuszczów w margarynach jest dość zróżnicowana. Waha się ona od 45 – 80%. Margaryny przeznaczone do smarowania nie zawierają wcale albo praktycznie wcale izomerów trans. Nie mniej jednak ich wadą jest duża zawartość substancji sztucznych. 

Masło zaleca się do spożycia szczególnie dzieciom do 7 roku życia oraz osobom starszym, kobietą w ciąży oraz karmiących – z uwagi na fakt, że jest ono łatwiej strawne niż margaryna i zawiera mniej sztucznych dodatków. Zdrowe osoby dorosłe mogą bez obaw spożywać margaryny kubkowe, które nie powodują cholesterolu i zawierają mniej szkodliwych tłuszczów.