26 listopada 2010

Jak sprawdzić, które produkty powodują u Ciebie kolki i niestrawność?

Źródło: www.sxc.hu
Cierpisz z powodu skurczowych bólów brzucha? Masz problemy z niestrawnością oraz bolesnymi kolkami? Zapewne zauważyłaś już, że pewne potrawy czy produkty powodują nasilenie tych dolegliwości. Jak prawidłowo zidentyfikować te potrawy i uwolnić się od trapiących Cię problemów? 


Jeśli skurczowe bóle brzucha nie dają Ci spokoju i chciałabym wreszcie pozbyć się tego problemu zacznij skrupulatnie zapisywać wszystkie spożywane posiłki i produkty. Dzięki temu zdobędziesz cenną wiedzą na temat tego, które posiłki powodują u Ciebie ból i niestrawność. Skurczowe bóle brzucha  wywołane są  m.in. przez następujące składniki:  
  • Tłuszcze – oleje oraz tłuszcze zwierzęce
  • Czerwone mięso
  • Nabiał oraz jajka
  • Zamrożone lub zimne potrawy i napoje
  • Kawa, herbata oraz cola
  • Surowe warzywa
  • Owoce cytrusowe
  • Owoce zjadane ze skórką
Kontrolując ilość powyższych pokarmów dostarczanych w codziennej diecie możesz znacznie zredukować trapiące Cię bóle. Jeśli zauważysz, że pewna grupa produktów wywołuje u Ciebie nasilenie dolegliwości staraj się ich unikać lub całkowicie wyklucz je ze swojej diety. Skonsultuj się także z lekarzem, który doradzi Ci jak postępować w tego typu sytuacji. Być może poleci Ci on przeprowadzenie testu zwanego potocznie „dietą eliminacyjną”. Polega on na całkowitym wykluczeniu z diety produktów, które podejrzewasz, że stanowią przyczynę Twoich dolegliwości. Następnie wprowadza się je ponownie do diety jeden po drugim. Dzięki temu możliwe jest ustalenie, które składniki wywołują u Ciebie niepożądane reakcje i możliwe jest zastosowanie odpowiedniego leczenia.