19 listopada 2010

Kawa zbożowa

Źródło: www.sxc.hu/
Kawa zbożowa jest zdrowym, bezkofeinowym produktem, którym z powodzeniem możesz zastąpić tradycyjną kawę. Szczególnie wówczas, gdy masz na nią ochotę wieczorem lub wypiłaś już kilka tego typu napojów w ciągu jednego dnia.

Kawa zbożowa powstaje z palonych ziaren żyta, pszenicy lub też jęczmienia. Niekiedy zawiera także mniszka lub też cykorię. Składniki te nie mają negatywnego wpływu na nasz organizm – wręcz przeciwnie przyspieszają przemianę materii oraz ułatwiają trawienie. Na rynku dostępnych jest wiele form tego napoju. Można go kupić zarówno w granulowaną lub rozpuszczalną jak i również tradycyjną sypką do parzenia przez sitko.  Możesz także do woli wybierać spośród różnego rodzaju mieszanek stworzonych na bazie kawy zbożowej – np. z dodatkiem prażonych lub mielonych fig. 

Ponieważ kawa zbożowa jest niskokaloryczna polecana jest szczególnie osobom, którym zależy na pięknej sylwetce oraz tym, które stosują różnego rodzaju diety. 100 gram gotowej kawy (oczywiście bez mleka i cukru) zawiera zaledwie od 5-50 kalorii. Z powodzeniem możesz ją także podawać swoim dzieciom oraz pić ją w trakcie ciąży czy karmienia piersią. Napój ten nie jest w żaden sposób szkodliwy dla rozwijającego się płodu. 

Jeśli nie możesz zatem pić tradycyjnej kawy ze względów zdrowotnych – np. masz nadciśnienie lub chory żołądek możesz ją zastąpić równie smaczną ale o wiele zdrowszą kawą zbożową.  Skorzystaj z różnorodnych sposobów jej podawania, aby wydobyć z niej smak oraz aromat, który będzie Ci najbardziej odpowiadał.  Możesz ją pić na zimo oraz na ciepło. Możesz dodawać do niej także różne składniki, które urozmaicą jej smak np. miód czy mleko.