19 listopada 2010

Błonnik pomoże nam w walce z rakiem piersi!


Źródło: www.sxc.hu
Błonnik jest kompleksem heterogennych substancji ścian komórkowych roślin, które nie są trawione ani wchłaniane przez organizm człowieka. Jest on mieszaniną substancji, która odgrywa niezwykle istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego układy pokarmowego. 


Co ciekawe jednak zdaniem Lindy Ojedy autorki głośnej książki „Menopauza bez leków” dieta zawierająca odpowiednią ilość błonnika stanowi najlepszy środek zapobiegający rozwojowi nowotworu piersi. Takie spostrzeżenia poczyniono na skutek obserwacji nawyków żywieniowych Finek.  Ich dieta jest podobnie tłusta jak dieta Amerykanek, nie mniej jednak Finki jedzą znacznie więcej błonnika. Badania wykazały, że spożywanie tego składnika może zatem obniżyć ryzyko raka piersi o 1/3! 

Wyniki tych badań zostały również potwierdzone przez doświadczenia prowadzone z inicjatywy American Health Foundation. Doświadczenia zostały przeprowadzone na szczurach. Zgodnie z poczynionymi obserwacjami oraz obliczeniami zwierzęta o wysoko-tłuszczowej diecie z dużą zawartością błonnika zapadały na nowotwór 1/3 rzadziej niż pozostałe będące na wysoko-tłuszczowej diecie ale bez błonnika. Choć wyniki tych badań nie wskazują nowej terapii skutecznej walki z nowotworem piersi to jest to kolejne odkrycie dające nadzieje na to, że któregoś dnia będziemy potrafili uchronić kobiety przed tym groźnym dla życia schorzeniem.