23 października 2010

To doda Ci energii !!

Źródło: www.sxc.hu
Chodzisz zmęczony i ospały? Brak Ci energii do stawiania czoła codziennym problemom? Czujesz, że z każdym dniem jesteś coraz bardziej zmęczony? Musisz dostarczyć swojemu organizmowi odpowiednią dawkę energii!



Zacznij od zastanowienia się co może być przyczyną utraty Twojej energii i sił witalnych. Głównymi „pożeraczami” energii są przede wszystkim produkty, które nasilają wydzielanie adrenaliny – jednego z hormonów stresu. Unikaj także tyrozyny, z której w organizmie powstaje tyramina zbliżona budową do adrenaliny.

Składnik ten zawierają m.in.:
  • alkohol,kawa, 
  • czarna herbata, napoje typu cola, 
  • wędzone, solone, marynowane ryby, wędliny,
  • czekolada,
  • sery dojrzewające (żółte) oraz pleśniowe,
  • czerwone mięsa,
  • wątróbka kurczaka,
  • sos sojowy,
  • czerwone wina,
  • słodziki.
Różnie szkodliwe dla gospodarki energetycznej Twojego organizmu są sytuacje stresowe. W ich trakcie glukoza zmagazynowana w postaci glikogenu jest uwalniana do krwi, aby zwiększyć wydolność organizmu i zapewnić mu większy dopływ energii. Niestety taki nagły przypływ „mocy” jest krótkotrwały i szkodliwy dla organizmu. Gdy stres opada pojawia się bowiem wyczerpanie będące skutkiem wykorzystania zapasu glukozy.

Jak dostarczyć energii organizmowi

Dostarcz swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników do pracy. Zadbaj przede wszystkim o obecność w codziennym jadłospisie witaminy z grupy B, witamina C, koenzym Q10, magnez, cynk, miedź, żelazo oraz wapń. Znajdziesz go w następujących produktach:
  • produkty sojowe, produkty mleczne, orzechy, szprotki, sardynki (źródło wapnia),
  • owoce morza, nasiona roślin strączkowych, grzyby, owies, orzechy (źródło miedzi),
  • produkty z pełnych zbóż, nasiona, pestki, ryby (źródło żelaza oraz cynku),
  • sardynki, makrela, łosoś, szpinak, brokuły, orzechy ziemne, podroby (źródło koenzymu Q10).
  • owoce cytrusowe, porzeczki, papryka, pietruszka (źródło witaminy C),
  • produkty pełnoziarniste - pieczywo, kasze, płatki (źródło witamin z grypy B),
  • zielone warzywa liściaste, ziarna zbóż, wątroba (kwas foliowy),