06 października 2010

Dieta Grejpfrutowa

Źródło: www.sxc.hu
Stosując dietę grejpfrutową nie musisz cały czas żmudnie liczyć  kalorii. Jeśli owoc ten należy do Twoich ulubionych to wiedz, że dzięki niemu możesz zyskać wymarzoną sylwetkę. Nie bez kozery nazywany jest bowiem „zjadaczem tłuszczu”!



Głównym składnikiem diety grejpfrutowej jest jak się łatwo domyślić sam grejpfrut. Zawiera on niewielką ilość kalorii a przy tym jest smaczny i niesamowicie zdrowy! Nie zawiera tłuszczu za to obfituje w witaminę C oraz beta –karoten. Jedząc go dostarczasz swojemu organizmowi także pektynę, której zadaniem jest obniżenie poziomu cholesterolu oraz bioflawonidy neutralizujące wolne rodniki.  Niewątpliwą zaletą grejpfrutów jest także fakt, iż są one bogate w wodę i włókna roślinne, które sprawiają, iż żołądek jest optymalnie wypełniony, a Ty nie odczuwasz głodu.

Wspomniana wyżej dieta jest przewidziana co najwyżej na 14 dni! W tym czasie możesz zrzucić aż 4 kg. Nie mniej jednak pamiętaj, że dostarczasz organizmowi wybranych składników, które są mu potrzebne do normalnej pracy dlatego pozostając na niej dłużej możesz doprowadzić do jego wyniszczenia.

Uwaga!
W trakcie trwania diety nie powinnaś spożywać soli! Wszystkie posiłki powinnaś gotować na parze, ewentualnie przygotowywać na grillu lub piec. Unikaj natomiast smażenia na tłuszczu! Staraj się także każdego dnia pić co najmniej 1,5-2 litrów wody mineralnej niegazowanej a pomiędzy posiłkami herbatę ziołową.


Przykładowy jadłospis

Zestaw I

Śniadanie: - pół grejpfruta, czarna kawa lub herbata (bez cukru)
II śniadanie: - pół grejpfruta, dwa jaja na twardo, sałatka pomidorowa z sosem (vinegret, cytryna, zioła) kromka chleba tostowego na ciepło, bez tłuszczu
Obiad: - pół grejpfruta, 4-6 plasterków szynki z indyka, pół główki zielonej sałaty z sosem (vinegret, cytryna, zioła), kawa zbożowa lub herbata
Podwieczorek: - można zjeść pół grejpfruta lub wypić szklankę soku grejpfrutowego.


Zestaw II

Śniadanie: - kawa ze 150 ml mleka (2% tłuszczu), 2 kromki chleba razowego z 2 plasterkami szynki drobiowej i 2 dużymi liśćmi sałaty)
II śniadanie: - pół grejpfruta, 150 ml kefiru
Obiad: - 2 kostki pieczonego dorsza, 2 ziemniaki, szklanka fasolki szparagowej z łyżką oliwy z oliwek
Podwieczorek: - pół grejpfruta
Kolacja: - 100 g schabu z rusztu, 2 gotowane ziemniaki, 200 g brokułów okraszonych łyżką margaryny