28 października 2010

Dieta makaronowa

Źródło: www.sxc.hu
Wbrew powszechnym sądom jedzenie makaronu wcale nie musi tuczyć! Co więcej czy wiesz, że stosują dietę makaronową możesz schudnąć nawet 2 kilogramy w ciągu zaledwie tygodnia? Niemożliwe? A jednak! 

Makaron stanowi cenne źródło węglowodanów złożonych – sycących i poprawiających nastrój. Jest on również bogaty w składniki odżywcze, które powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi w tym m.in. : skrobię, błonnik, magnez, żelazo, witaminy. Co ciekawe wbrew powszechnym sądom makaron wcale nie jest tak kaloryczny! 100g makaronu zawiera zaledwie 120 kcal. Sam makaron jest beztłuszczowy oraz nietuczący. Tuczące są natomiast dodatki, z którymi zazwyczaj go podajemy. Podczas stosowania diety makaronowej musisz z nich jednak zrezygnować. 

Dieta makaronowa stanowi doskonały sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów w okresie jesiennym oraz zimowym. Poprawia ona nie tylko sylwetkę ale także nastrój oraz zdolność koncentracji. Chociaż spadek wagi jest stosunkowo wolny to jej istotną zaletą jest brak efektu jo-jo! 

Podstawowe zasady diety makaronowej 

Podstawowym składnikiem diety jest makaron. Oczywiście najlepiej jeśli będzie to makaron z mąki razowej. Jest wówczas zdrowszy od tradycyjnego i zawiera więcej cennych składników. Makaron spożywamy na obiad oraz na kolację. Na śniadanie z kolei najlepiej zjeść pożywne muszli z jogurtem, pełnoziarniste tosty z twarożkiem czy też jajko. 

Do makarony dodawaj dużo warzyw, ziół, oliwę z oliwek. Nie stosuj natomiast kalorycznych sosów oraz innych niezdrowych dodatków. Tłuste mięso zastąp chudym drobiowym lub też rybami. Dzienna porcja kalorii nie powinna przekraczać 1200 kcal. Dietę stosuj przez 14 dni.