14 października 2010

Masz wysokie ciśnienie – jedz czosnek!

Źróło: www.sxc.hu
Najnowsze badania wykazują, iż preparaty składające się z naturalnych składników zawierające m.in. sproszkowany czosnek obniżają ciśnienie ze skutecznością porównywaną do leków stosowanych w leczeniu nadciśnienia! Jeśli zatem i Ty należysz do osób borykających się z nadciśnieniem włącz do swojej diety ten właśnie składnik. 


Badania zostały przeprowadzone przez amerykańskich naukowców, którzy poddali analizie wyniki 11 badań zebranych w grupie osób, które losowo zostały podzielone na dwie podgrupy. W pierwszej pacjentom podawano preparaty na bazie czosnku, w drugiej natomiast preparaty placebo, nie zawierające tego składnika. Dawki sproszkowanego czosnku  podawane pacjentom wahały się od 600 mg do 900 mg na dobę. Preparaty podawane były przez 12 do 23 tygodni. Po tym okresie nadszedł czas na analizę wyników badań. 

Co ciekawe okazało się, że czosnek skutecznie obniża skurczowe ciśnienie krwi (tzw. górne) średnio o o 4,6 mm Hg. . Natomiast biorąc pod uwagę wyniki badań uzyskanych wyłącznie u osób z wysokim ciśnieniem krwi, spadek ciśnienia skurczowego wyniósł średnio 8,4 mm Hg a rozkurczowego (dolnego) 7,3 mm Hg. Zasada była następująca – im ktoś wykazywał większe nadciśnienie na początku „terapii czosnkowej” tym  ona lepsze efekty przynosiła. 

Otrzymane rezultaty były zbliżone do tych jakie można uzyskać poprzez stosowanie popularnych na rynku leków hipotensyjnych. Wykorzystywana podczas badaniach dawka czosnku wynosząca 600 do 900 mg jest równoważna z 3,6 do 5,4 mg allicyny  (aktywnego składnika czosnku wykazującego m.in działanie bakteriobójcze). Świeży ząbek czosnku zawiera od 5 do 9 mg allicyny. Jak więc widać już niewielka dawka czosnku pozwala na skuteczną walkę z nadciśnieniem, nie obciążając tym samym naszej wątroby!