14 października 2010

Dieta stabilizacyjna


Źródł: www.sxc.hu
Odchudzanie to trudny dla organizmu okres. Wymaga nie tylko silnej wolu oraz motywacji i zaangażowania ze strony osoby stosującej dietę ale także mnóstwo wyrzeczeń ze strony samego organizmu, który teraz musi sobie radzić w znacznie utrudnionych warunkach.

Każda osoba, której udało się zakończyć walkę ze zbędnymi kilogramami wie jak trudny jest to czas. Nawet kiedy waga stanęła w satysfakcjonującym miejscu cały czas trzeba zachować szczególną ostrożność, aby znów nie stanąć przed koniecznością  utraty kilogramów.

Dlatego też bezpośrednio po zakończeniu odchudzania warto przejść na dietę stabilizacyjną, której zadaniem jest przyzwyczajenie naszego organizmu do nowego sposobu odżywiania i zapewniania mu względnej stabilizacji. Dzięki stopniowemu zwiększaniu energetyczności posiłków wyeliminujemy ryzyko wystąpienia efektu jojo. Dieta ta przeznaczona jest głównie dla osób, które pragną zatrzymać efekty swojej walki ze zbędnymi kilogramami na dłużej.

PODSTAWOWE ZASADY DIETY:
  • Nie możesz dopuścić do gwałtownej wagi Twojego ciała!
  • W każdym tygodniu zwiększaj energetyczność spożywanych posiłków jedynie o 100 kalorii. Dzięki temu Twój organizm stopniowo przyzwyczaja się do dostarczania mu większej ilości źródeł energii i nie odkłada zapasów.
  • Dodawaj do diety nowe produkty w sposób stopniowy.
  • Wprowadzaj do swojego jadłospisu ciekawe, urozmaicone potrawy, które są nie tylko smaczne ale i zdrowe. W ten sposób kształtujesz swoje pozytywne nawyki żywieniowe.

Stosuj powyższe rady i ciesz się wymarzoną sylwetką do końca życia!
POWODZENIA!