23 października 2010

Pektyny – czy naprawdę ich potrzebujemy?

Źródło: www.sxc.hu
Pektyny to ważny składnik, którego nie powinno zabraknąć w naszej codziennej diecie. Niestety większość z nas niewiele o nich wie. Występują one w różnych owocach takich jak agrest czy porzeczka oraz jarzynach. 
 
 

Są bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie natomiast nierozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych. Znajdują one zastosowanie w lecznictwie i w przemyśle spożywczym (galaretki, dżemy, marmolady). Surowe pektyny mają niezwykle korzystny wpływ na nasz organizm. Wiążą metale ciężkie, czyli innymi słowy wyłapują toksyny i razem z nim usuwane są z organizmu. Ponadto doskonale regulują gospodarkę kwasów żółciowych – wiążą je oraz usuwają z jelit. Skutkiem tego stanowią doskonały sposób obniżenia poziomu cholesterolu. Zwiększają także uczucie sytości (szczególnie ważne dla osób odchudzających się) i są polecane w profilaktyce nowotworów.

Najcenniejsze źródła pektyn to:
  • pigwa
  • morele 
  • jabłka 
  • czereśnie 
  • agrest 
  • porzeczka 
  • śliwki 
  • marchew 
  • pomarańcze 
  • buraki 
  • skórki owoców cytrusowych
    Wbrew pozorom pektyn w produktach spożywczych jest wiele. Mogą one występować w postaci dodatków do produktów oraz w czystej postaci w świeżych owocach i warzywach. Jeśli masz możliwość to staraj się spożywać pektyny w czystej postaci mają bowiem najlepszy wpływ na Twój organizm. Ich właściwości są wówczas najmocniejsze. Już dziś włącz do swojej diety pektyny i ciesz się zdrowiem przez długi czas!