14 października 2010

Dieta z cebulowymi


źróło: /www.sxc.hu
Należysz do osób, których nie drażni zapach cebuli oraz innych warzyw w tej rodziny? Często dodajesz do swoich posiłków cebulę, por, szczypiorek czy czosnek? W taki razie powinieneś rozważyć możliwość przejścia na dietę cebulową.  Warzywa te są zdrowe a do tego mało kaloryczne!

Do rodziny warzyw cebulowych oprócz samej cebuli należą wspomniane już wcześniej : czosnek, por oraz szczypiorek. Są one bardzo mało kaloryczne – ok. 25 kcal w 100g za wyjątkiem czosnku, którego 100 g dostarcza naszemu organizmowi 150 kcal . A ich aromat dodaje charakteru każdej potrawie, stąd też tak często spotykane są w naszej kuchni. 

Cebula stanowi źródło cukru, białka oraz składników mineralnych takich jak wapń czy potas oraz co ważne także witaminy – A, C oraz B12. Istotne jest również to, iż  warzywo to zawiera olejek lotny, który składa się m.in. ze związków siarki. Olejek ten pełni niezwykle istotną funkcję – hamuje rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych w naszym organizmie. Stąd też  cebula wykorzystywana jest często jako domowe wsparcie podczas leczenia różnych chorób wirusowych

Z kolei szczypiorek obfituje w witaminy C, PP oraz B oraz równie cenne dla naszego zdrowia związku siarki. Podobnie czosnek, który tak jak cebula zawiera wspomniany już wcześniej olejek lotny. Do tego bogaty jest również w witaminę A, B oraz C. 

Jak więc sam widzisz oprócz utraty zbędnych kilogramów dieta cebulowa pomoże Ci także w walce z mikrobami obecnymi w Twoim organizmie. Staniesz się zdrowszy i bardziej odporny. Warto ją zatem rozpocząć szczególnie w okresie, w którym jesteśmy szczególnie narażeni na wirusy oraz bakterie np. jesienią. 

Czas trwania diety: 2 tygodnie
Możesz schudnąć : od 0,5 do 1 kg tygodniowo
Nie powinieneś jej stosować jeśli : jesteś osobą o wrażliwym przewodzie pokarmowym oraz posiadasz tendencję do wzdęć . Nie jest ona wskazana także dla kobiet w ciąży oraz karmiących.
Dzienna dawka kalorii:  około 1100.

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS:

ŚNIADANIE (350 kcal)
2 kromki chleba typu graham, 2 plasterki sera żółtego, sałatka z pomidorów z cebulką (2 średnie pomidory, 2 cebulki dymki), szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

II ŚNIADANIE( 80 kcal)
Gruszka, szklanka herbaty bez cukru.

OBIAD (380 kcal)
Filet z indyka (120 g) smażony bez dodatku tłuszczu.  Brązowy ryż  i surówka z kapusty włoskiej, szklanka wody mineralnej.

PODWIECZOREK (120 kcal)
Banan, szklanka wody niegazowanej.

KOLACJA (175 kcal)
Omlet, szklanka zielonej herbaty.