08 października 2010

Dieta lekkostrawna

Jeśli doskwierają ci schorzenia układu trawiennego, czujesz się ciężka i pragniesz poprawić swoją kondycję psychofizyczną przejdź na dietę lekkostrawną! Dzięki niej Twój organizm odzyska równowagę a Ty dobre samopoczucie!


Dieta ta o ile nie ma innych dodatkowych wskazań dietetycznych wynikających ze stanu zdrowia powinna dostarczać Twojemu organizmowi taką samą ilość energii ze wszystkich składników odżywczych jak ma to miejsce w prawidłowym żywieniu ludzi w pełni zdrowych.

Różnica pomiędzy podstawowym żywieniem (innymi słowy standardowym odżywieniem zdrowych ludzi) polega jednak na tym, iż w przypadku diety lekkostrawnej potrzebna organizmowi energia pochodzi wyłącznie z potraw lekkostrawnych. Należy zatem całkowicie wykluczyć z jadłospisu produkty obciążające żołądek.

Organizm człowieka ma problem z trawieniem błonnika należy więc dostarczać mu go w odpowiedniej formie, w której nie będzie nadmiernie obciążał układu trawiennego.

Jedz zatem błonnik pochodzący z: 
  • Młodych, delikatnych warzyw oraz dojrzałych
  • Warzyw i owoców bez pestek – usuwaj je z pomidorów, kabaczków, porzeczek itp. 
  • Warzyw i owoców obranych ze skórki 
  • Warzyw i owoców gotowanych oraz przecieranych przez sito 
  • Pieczywa pszenno – razowego 
  • Soków oraz przecierów
Jak przygotować posiłki

Używaj wyłącznie łagodnych przypraw dozwolonych w diecie lekkostrawnej. Potrawy staraj się przygotowywać gotując (w wodzie czy na parze) lub piekąc w folii lub pergaminie. Unikaj smażenia na głębokim tłuszczu! Możesz jednak smażyć (np. jaja) na parze. Używaj do tego celu masła. 

Przykładowy jadłospis dla diety lekkostrawnej.
  • Śniadanie: bułka, masło, parówki drobiowe na gorąco, sałata, dżem, kawa zbożowa z mlekiem
  • Śniadanie II: budyń z sokiem owocowym. Obiad: zupa kalafiorowa z ziemniakami, sztuka mięsa, ziemniaki, marchewka gotowana 
  • Podwieczorek: ciastko drożdżowe, kompot z truskawek. Kolacja: leniwe pierogi, bułka, kiełbasa szynkowa, masło, herbata z cytryną. Banan
SMACZNEGO!