23 października 2010

Czekolada a dieta

Źróło: www.sxc.hu
Dotąd czekolada stanowiła nieodzowny element Twojej codziennej diety? Poprawiała Ci humor i towarzyszyła w każdej niedoli? Nie wyobrażasz sobie rezygnacji z tej smacznej przekąski? Hmm będąc na diecie nie musisz wcale całkowicie wyeliminować jej ze swojego jadłospisu. 


Badania potwierdzają korzystny wpływ umiarkowanego (!) spożycia czekolady na zdrowie człowieka. Uwaga!  Zdrowotny wpływ ma jednak przede wszystkim czekolada gorzka! Wykazano, że zjadając kilka kostek czekolady w tygodniu można znacznie obniżyć ryzyko hospitalizacji i zgonu z powodu niewydolności serca! Nie mniej jednak codzienne spożywanie czekolady nie przynosi aż tak dobrych rezultatów. Przy dużych ilościach dostarcza ona sporej dawki kalorii. 

Bogata w przeciwutleniacze gorzka czekolada zmniejsza także ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz  obniża ciśnienie krwi usprawniając tym samym przepływ krwi i poprawiając ukrwienie. Co ciekawe pomaga także w w leczeniu biegunek! Jest to również cenne źródło  antyoksydantów, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami, spowalniając  proces starzenia.

Co takiego ma w sobie czekolada?

Czekolada zawiera przede wszystkim kakao – najwięcej jest go właśnie w gorzkiej czekoladzie. Niektóre jej odmiany zawierają nawet 99% tego składnika!  Kakao jest natomiast bogate we flawonoidy i epikatechiny. Polepszają one ukrwienie, zapobiegają zakrzepom krwi i zmianom miażdżycowym, poprawiają pamięć krótkoterminową oraz funkcjonowanie mózgu u osób starszych oraz  w przypadku zaburzeń poznawczych spowodowanych zmęczeniem i brakiem snu. To oczywiście niewszystkie pozytywne aspekty spożywania czekolady.  Ziarna kakaowca zawierają ok. 600 innych substancji chemicznych, które chronią przed nowotworami, przeciwdziałają depresji i pobudzają układ odpornościowy.

SMACZNEGO!!