28 października 2010

Dieta truskawkowa


Źródło: www.sxc.hu
Truskawki należą do jednych z najbardziej ulubionych owoców. Są dla nas tym bardziej atrakcyjne, że dostępne są tylko przez krótki czas w okresie letnim. Czy wyobrażasz sobie jak przyjemna może być zatem dieta truskawkowa? 



Co ciekawe, dzięki niej możesz nie tylko schudnąć ale także oczyścić swój organizm i dostarczyć mu cennych składników odżywczych. Jedna szklanka (144 g) truskawek stanowi około 45 kalorii (188 kJ) i zawiera witaminę C oraz flawonoidy.  Owoce te przede wszystkim świetnie działają na nasze nerki oraz układ trawienny. Ze względu na sporą zawartość witaminy C wzmacniają nasz organizm i wspomagają pracę układu immunologicznego. Zawierają także sporo pierwiastków takich jak: wapń, potas, żelazo oraz fosfor.

Zasady diety truskawkowej 

Dieta truskawkowa należy do grupy diet jednoskładnikowych. Dlatego też nie należy jej stosować przez dłuższy czas ponieważ może doprowadzić do wyniszczenia organizmu oraz zasłabnięć i utraty świadomości!

Dzień pierwszy:
Śniadanie: 20 dag truskawek, kubek naturalnego jogurtu (1,5% tłuszczu), ziołowa herbatka (135 kalorie).
Drugie śniadanie: 10 dag truskawek (33 kalorie)
Obiad: Ryż z truskawkami
Podwieczorek: 10 dag truskawek (33 kalorie)
Kolacja: Przystawka - zielona sałata Omlet z truskawkami

Dzień drugi:
Śniadanie: 20 dag truskawek, kubek naturalnego jogurtu (1,5% tłuszczu), ziołowa herbatka (135 kalorie).
Drugie śniadanie: 10 dag truskawek (33 kalorie)
Obiad: Sznycel w sosie truskawkowym
Podwieczorek: 10 dag truskawek (33 kalorie)
Kolacja: Nadziewany melon

Dzień trzeci:
Śniadanie: 20 dag truskawek, kubek naturalnego jogurtu (1,5% tłuszczu), ziołowa herbatka (135 kalorie).
Drugie śniadanie: 10 dag truskawek (33 kalorie)
Obiad: Filet "ogrodniczek"
Podwieczorek: 10 dag truskawek (33 kalorie)
Kolacja: Truskawki z mozzarellą