28 października 2010

Dieta zwalczająca zaparcia


Źródło: www.sxc.hu
Czy wiesz, że problem zaparć dotyczy prawie 50% kobiet i około 25% mężczyzn? Ten wstydliwy dla wielu stan spowodowany jest wieloma czynnikami m.in. spożywaniem małej ilości warzyw oraz owoców oraz jedzenie w ciągłym pośpiechu mało wartościowych produktów. 


Można im jednak skutecznie zapobiec zmieniając swoje nawyki żywieniowe. Zwykle, gdy mamy problem z zaparciami sięgamy po środki przeczyszczające lub zioła o tymże działaniu. Nie można ich jednak pić zbyt często ponieważ mogą doprowadzić do poważnych powikłań układu trawiennego. Zamiast nadużywania tego typu preparatów wzbogać swoją dietę o większą ilość błonnika. Jego źródłem są wszelkie produkty pochodzenia roślinnego. Zadaniem błonnika jest wiązanie wody w organizmie, zwiększając w ten sposób objętość masy kałowej oraz poprawienie ukrwienia jelit. Ten niesamowicie ważny składnik daje także uczucie sytości, przyspiesza perystaltykę jelit i zmniejsza wykorzystanie energii z pożywienia, dlatego też powinien być stałym elementem Twojej codziennej diety. 

W jaki sposób dostarczyć organizmowi niezbędnej ilości błonnika

Najcenniejszym źródłem błonnika są warzywa i owoce. Wzbogać posiłki o marchew, buraki, brokuły, kalafior, seler czy też kiełki nasion. Dzięki nim Twój układ trawienny zacznie lepiej funkcjonować, a Ty od razu poczujesz różnicę. Ogranicz natomiast spożywanie potrwa w nasion strączkowych, które powodują wzdęcia brzucha.
Z kolei jeśli chodzi o owoce to najwięcej błonnika znajdziesz w  jabłkach, malinach, gruszkach, porzeczkach, poziomkach, kiwi, awokado oraz porzeczkach. Ogranicz natomiast spożywanie bananów, które spowalniają pracę jelit.

W Twojej codziennej diecie nie powinno również zabraknąć pieczywa ciemnego, pełnoziarnistego np. z dodatkiem słonecznika, śliwek suszonych oraz otrąb. Pij codziennie do 3 litrów płynnych. Ogranicz jednak czarną herbatę. Zamiast niej pij soki oraz niegazowaną wodę mineralną. W walce z zaparciami pomogą także wszelkie napoje mleczne – kefir, jogurt itp.