30 grudnia 2010

Zdrowa dieta w ciąży może zapobiegać wadom wrodzonym u dzieci


Źródło: www.sxc.hu
Czy wiesz, że właściwa dieta w czasie ciąży nie tylko pozwala Twojemu dziecku na szybki wzrost i doskonały rozwój ale także zmniejsza ryzyko wad wrodzonych? Zdaniem naukowców spożywanie dużej ilości tłuszczu przez kobiety ciężarne zwiększa ryzyko wystąpienia wrodzonych wad u ich potomstwa! 

Taka informacja opublikowana została na łamach magazynu: "Human Molecular Genetics". Brytyjscy naukowcy przeprowadzając badania na Myszak zaobserwowali związek pomiędzy ich dietą a wadami płodu. Ich zdaniem dieta matki może mieć znaczący wpływ na geny, które dziedziczy dziecko oraz warunkować również stopień zaawansowania wad wrodzonych takich jak np. rozszczep podniebienia czy też wady serca. 

Połączenie obu czynników odpowiedzialnych za wystąpienie schorzeń o podłożu genetycznym u dzieci – dziedziczność oraz niewłaściwa dieta – może powodować nasilenie stopnia zaawansowania choroby.  Wcześniejsze badania wykazały już, że dzieci kobiet z otyłością oraz cukrzycą są znacznie bardziej narażone na wystąpienie u nich wad serca. Za przyczynę .wad serca u dzieci podaje się również  deficyt genu Cited2, który koduje białko CBP/p300.  Do chwili obecnej nie było jednak wiadomo, że czynniki zewnętrzne takie jak np. dieta matki mają jakikolwiek wpływ na działanie genów. Z badań wynika jednak, że dieta stosowana przez matkę w czasie ciąży może w sposób bezpośredni wpływać na to, które geny uaktywniają się u potomstwa. Warto zatem przykładać dużą wagę do programu żywieniowego przyszłych matek. Właściwa dieta może nie tyle uchronić co obniżyć znacznie ryzyko urodzenia chorego potomstwa.