30 grudnia 2010

Ta dieta pomoże Ci w walce z kamicą żółciową!


źródło: www.sxc.hu
Jeśli masz problem z kamicą żółciową i szukasz odpowiedniej diety, która pomoże Ci uzupełnić terapię to doskonale trafiłeś! Nie mniej jednak przedstawione poniżej zasady są także dedykowane wszystkim tym, u których istnieje zwiększone ryzyko wystąpienia schorzenia i chciałyby w związku z tym wprowadzić program profilaktyczny. 

Główne zasady diety to przede wszystkim znormalizowanie masy ciała. Jeśli masz problem z otyłością to powinieneś doprowadzić do utrzymania właściwej wagi ciała. Nie mniej jednak nie należy stosować przy tym gwałtownych diet. Ważne jest ograniczenie tłuszczów zwierzęcych w spożywanych każdego dnia pokarmach a także zwiększenie spożywania błonnika oraz regularność w spożywania posiłków. Poniżej zamieszczamy kilka ważnych zasad, które pomogą Ci w utrzymaniu właściwej diety. 

1.     Obowiązuje Cię zasada – jedz mniej a częściej – spożywaj 5 małych posiłków dziennie. Staraj się nie podjadać pomiędzy nimi.
2.     Staraj się spożywać przynajmniej 30g błonnika każdego dnia. Jedz zatem dużo warzyw oraz owoców a także włącz do jadłospisu otręby pszenne oraz owsiane.
3.     Wyeliminuj ze swojej diety jajka -  żółtko może powodować wystąpienie skurczy pęcherzyka żółciowego.  Możesz bezpiecznie jeść same białka.
4.     Zadbaj o odpowiednią temperaturę posiłków – nie powinny być one ani zbyt ciepłe ani też za zimne.
5.     Wszystkie spożywane produkty powinny być świeże – unikaj mrożenia oraz długiego przechowywania w lodówce!
6.     Jedz w spokoju. Nie oglądaj przy tym telewizji oraz nie wykonuj innych absorbujących czynności. Skoncentruj się wyłącznie na jedzeniu. Dzięki temu podczas kolejnego posiłku nie będziesz odczuwał tak dużego głodu. Ponadto jeśli występują u Ciebie złogi w pęcherzyku musisz wiedzieć, że na skutek tego do dwunastnicy wpływa zbyt mała ilość żółci – nie jest ona wystarczająca do strawienia dużej ilości pokarmu. Staraj się zatem jeść niewielkie porcje oraz dobrze przeżuwaj każdy kęs.
7.     Unikaj tłuszczów zwierzęcych! Wyeliminuj smalec, słoninę, produkty mleczne oraz tłuste mięso.
8.     Unikaj produktów smażonych – zwłaszcza na tłuszczach zwierzęcych.