30 grudnia 2010

Witamina A – niezbędna Twoim oczom


Źródło: www.sxc.hu
Niemal każdy wie, że nasze oczy potrzebują witaminy A bardziej niż jakiegokolwiek innego składnika. Jej niedostateczna ilość może prowadzić do wielu poważnych konsekwencji zdrowotnych w tym zaburzeń widzenia po zmroku, które są szczególnie niebezpieczne dla osób prowadzących pojazdy mechaniczne. Jeśli nie dostarczymy naszemu organizmowi przez długi czas odpowiedniej dawki tego składnika musimy się wręcz liczyć z całkowitą utratą wzroku! 

To nie żarty! Witamina A jest potrzeba naszym oczom tak bardzo jak paliwo do samochodu. Bez niej nasze oczy nie mogą funkcjonować poprawnie. Dzięki niej możliwa jest synteza rodopsyny- światłoczułego absorbującego fotony światła, znajdującego się w siatkówce oka. Jej rola polega również na zmniejszeniu ryzyka zwyrodnienia plamki żółtej oka nawet o 50%! Witamina A zwiększa również produkcję śluzu, który chroni nasze oko przed uszkodzeniami mechanicznymi i utrzymuje jego odpowiednie nawilżenie. 

Jak dostarczyć naszym oczom odpowiedniej dawki witaminy A? Nie trzeba wcale stosować jakiejkolwiek suplementacji. Wystarczy odpowiednio zbilansowana dieta. Przestrzegamy przed przyjmowaniem witaminy A w postaci kapsułek ponieważ jej nadmiar również może być dla organizmu toksyczny.  Cennym, naturalnym źródłem witaminy A są zarówno produkty roślinne jak i zwierzęce. Najbardziej wartościowa dla naszego organizmu jest prowitamina A czyli innymi słowy beta-karoten, który znajdziemy przede wszystkim w owocach oraz warzywach takich jak marchew, szczaw, dynia, morele, cykoria, brokuły, pomidory, por, melon, papaja, mango, szpinak, papryka czerwona, boćwina, szparagi oraz brzoskwinie. Aby prowitamina A została odpowiednio wchłonięta przez nasz organizm potrzebny jest  niewielki dodatek tłuszczu. Dlatego też jeśli przygotowujesz dla siebie lub gości surówkę warto skropić ją np. oliwą z oliwek. W produktach zwierzęcych witamina A występuje w postaci retinolu. Najcenniejszym jej źródłem są z kolei: masło, margaryna, żółtko jaja, wątróbka, ryby (węgorz, makrela, tuńczyk, tłusty twaróg, tłuste mleko).