30 grudnia 2010

Kamica żółciowa – pomoże dieta?


Źródło: www.sxc.hu
Kamica żółciowa jest poważnym schorzeniem, na które tylko w Polsce cierpli ponad 12% naszego społeczeństwa. Jest ona przyczyną dużego dyskomfortu oraz bólu. Częstość jej występowania zwiększa się wraz z wiekiem pacjenta.  Warto wiedzieć, że jest ona bezpośrednio związana z naszymi nawykami żywieniowymi. 

Prawidłowa dieta może zatem stanowić nie tylko sposób na zapobieganie chorobie ale także wspomagać walkę z tym schorzeniem. Głównym czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia kamicy jest otyłość – w tym zwłaszcza otyłość brzuszna. Nieprawidłowa dieta również zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia objawów chorobowych. Należy zatem unikać produktów bogatych w cukry proste, tłuszcz a za to wprowadzać te zawierające cenny dla naszego organizmu błonnik. Narażone na kamicę żółciową są głównie kobiety. Wynika to z wpływu hormonów żeńskich na zwiększenie wydzielania cholesterolu do żółci. Niezwykle istotne jest w przypadku osób otyłych, aby oprowadzić do normalizacji masy ciała. Należy jednak unikać zbyt gwałtownych diet, które powodują szybką utratę wagi. Zbyt szybka utrata kilogramów zamiast pomóc może bowiem przyczynić się do rozwoju schorzenia. Ważnym jest, aby ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych oraz zwiększyć spożywanie błonnika. W przypadku diety, która pomoże w walce z kamicą żółciową tak jak w przypadku każdej innej diety niezwykle istotna jest regularność – regularne spożywanie niewielkich objętościowo oraz kalorycznie posiłków. Nie należy się głodzić.