07 grudnia 2010

Borówki opóźniają starzenie się mózgu

Źródło: www.sxc.hu
Dla naszych babć zdrowotne aspekty spożywania borówek nie stanowiły żadnej tajemnicy. Nie bez powodu borowina gościła na ich stołach w przeróżnej postaci oraz była także podstawą różnego rodzaju przetworów. Dziś o owocach jagodowych coraz mniej z nas pamięta. To błąd!



Owoce jagodowe – takie jak borówka amerykańca czy też truskawki mogą bowiem stanowić ważną pomoc w zachowaniu sprawności umysłowej na dłużej. Do takich wniosków doszli naukowcy z USA. Udało się im także poznać mechanizm zdrowotnego działania tychże owoców. 

Jednym z procesów, który sprzyja starzeniu się naszego organizm jest stałe pogarszanie się zdolności organizmu do obrony przed rozwojem stanów zapalnych oraz wolnymi rodnikami, które w sposób znaczny szkodą naszym komórką. To właśnie jest przyczyną zwiększonej podatności na choroby serca, nowotwory (w tym także te złośliwe) oraz inne schorzenia, które występują z dużą częstotliwością w podeszłym wieku. 

Badania przeprowadzono na szczurach laboratoryjnych, które przez 2 miesiące były na diecie zawierającej 2% ekstraktu z truskawek oraz borówek amerykańskich. Wyniki zaskoczyły nawet samych naukowców.  Zaobserwowano, że u zwierząt poprawiły się funkcje mózgu w tym zdolność do uczenia się oraz lepszego zapamiętywania określonych czynności. 

Korzyści z jedzenia owoców jagodowych nie polegają jedynie  na łagodzeniu stanów zapalnych oraz neutralizowaniu wolnych rodników, ale dotyczą także procesu oczyszczania mózgu z toksycznych substancji, które zakłócają jego prawidłowe funkcjonowanie. Jedzmy zatem owoce jagodowe i cieszmy się długim zdrowiem!