30 grudnia 2010

Kukurydza ważnym źródłem witaminy A


źródło: www.sxc.hu
Witamina A ma odgrywa niezwykle istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Nie tylko w pozytywny sposób wpływa na skórę, włosy czy paznokcie ale okazuje się także, że może zapobiegać chorobom oczu oraz ślepocie!   Mało kto jednak wie, że niezwykle cennym źródłem tej ważnej dla nas witaminy jest niepozorna kukurydza. 

Witaminę A w czynnej postaci spotkać możemy w tranie, jajach, maśle czy wątróbce – pokarmach zawierających tłuszcz pochodzenia zwierzęcego. Dostępna jest ona także w sztucznie wzbogaconej w witaminy margarynie. Z kolei jeśli chodzi o warzywa i owoce to są one cennym źródłem prowitamin, które w naszym organizmie przekształcane są w substancje czynne. Niedobór witaminy A prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych w  tym m.in. kseroftalmii. Jest to poważne schorzenie, w przebiegu którego oko pacjenta staje się suche co prowadzi nawet do ślepoty. Z powodu niedoboru witaminy A cierpi dziś ponad 250 milionów ludzi a 40 milionów cierpli na poważne choroby oczu.. Większość z nich zamieszkuje kraje rozwijające się. 

Kukurydza zatem, która zawiera podwyższoną zawartość witaminy A może zapobiec chorobom oczu i ślepocie wśród mieszkańców ubogich krajów. Tym bardziej, że warzywo to należy do najważniejszych roślin uprawnych w Afryce subsaharyjskiej oraz obu Amerykach.  Niektóre z uprawianych tam odmian zawierają nawet 15 mikrogramów prowitaminy A! Ilość ta jest naprawdę ogromna biorąc pod uwagę fakt, że typowa kukurydza zawiera jej zaledwie 0,1 mikrograma.