30 grudnia 2010

Dieta makrobiotyczna - co to jest?


Źródło: www.sxc.hu
Dieta makrobiotyka to w zasadzie coś więcej niż tylko program żywieniowy, którego celem jest utrata wagi ciała. To cala filozofia, która przenika do naszego życia, dążąc do jego zharmonizowania oraz wprowadzenia naturalnego porządku. Autorem tejże filozofii jest Georgie Oshawa. 

Dieta makrobiotyczna znana i stosowana jest już od ponad 100 lat. Szczególną popularnością cieszy się wśród gwiazd oraz celebrytów. Ściśle powiązana jest ona z tradycją chińską, gdzie spotykamy dwie energie znajdujące się na dwóch przeciwległych biegunach życia ludzkiego -  Yin i Yang. To one decydują o naszym zdrowiu, samopoczuciu czy też szczęściu. Utrzymanie właściwej harmonii pomiędzy tymi dwoma siłami zapewnia człowiekowi spokój ducha i długie i szczęśliwe życie. W diecie makrobiotycznej podstawą żywienia są produkty naturalne. Nie stosujemy żadnych przetworzonych, sztucznych posiłków, które szkodzą naszemu zdrowiu. Korzystamy wyłącznie z darów natury. Stąd też jest ona bogata szczególnie w warzywa, nasiona oraz ziarna zbóż. Podstawowymi składnikami przedstawionego programu żywieniowego są wszystkie warzywa, nasiona dyni i słonecznika, nasiona roślin strączkowych (fasoli, soczewicy, soi, grochu), a także ziarna wszystkich zbóż (np. gryka, proso, owies, żyto, jęczmień).

Komponując jadłospis powinniśmy zwrócić uwagę na to, aby spożywane pokarmy zawierały niewielką ilość tłuszczu, za to były bogate w węglowodany złożone. Dieta zakłada niewielkie ilości ryb oraz owoców – najlepiej jeśli są to te, które rosną w umiarkowanej strefie klimatycznej czyli gruszki, śliwki, winogrona czy jabłka. Na desery również możemy się skusić jedynie od tak zwanego święta. Warto również zrezygnować z papierosów, oraz alkoholu. 

Tego nie możesz jeść! Całkowicie zakazane w diecie makrobiotycznej są następujące produkty: mięso, jajka, drób, tłuszcze zwierzęce, produkty przetworzone np. z puszki, mrożonki, kawa i czarna herbata, ostre przyprawy, owoce tropikalne i południowe, gazowane napoje, mleko i wszystkie przetwory mleczne.