02 grudnia 2010

Głóg lekarstwem na wszystko!

Źródło: www.sxc.hu
Głóg  należy do rodziny roślin różowatych. Pochodzi z obszarów zachodniej Azji, Kaukazu, Europy i Afryki Północnej, rozprzestrzenił się także na innych obszarach. W Polsce jest pospolity na całym niżu i w niższych położeniach górskich. Jest on także rośliną uprawną. 



Choć wielu z nas nie ma pojęcia o jego istnieniu, głód był rośliną bardzo dobrze znaną przez nasze babcie i prababcie. Kryje się w nim bowiem prawdziwa, żywa apteka!  W czasach, gdy dostęp do medykamentów był znacznie ograniczony z głogu przygotowywano maści, wina, nalewki i napary. Wszystko to miało leczyć ludzi z najróżniejszych schorzeń. Czy jest w tym choć odrobina prawdy? 

Choć dziś ziołowe metody leczenia przez wielu uznawane są za przestarzałe należy wiedzieć, że wysuszone owoce głogu działają nasercowo, moczopędnie, rozkurczowo i uspokajająco.  Głóg jest doskonałym lekarstwem na bezsenność oraz nadpobudliwość. Pomaga też złagodzić uciążliwe bóle mięśniowe oraz stawów. Jest polecany w rehabilitacji po zawale mięśnia sercowego.  Działanie to uzasadnione jest tym, że roślina ta zawiera niezwykle dużą ilość związków, garbników oraz witamin i mikroelementów. Te z kolei pozytywnie wpływają na stan naszego zdrowia. 

Choć dziś nikt zapewne nie wyobraża sobie terapii samym głogiem to stosując złotą zasadę – co nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi – możemy skutecznie zwalczyć niektóre dolegliwości  i przyczynić się do poprawy naszego zdrowia. Ty bardziej, że suszone owoce głogu oprócz właściwości leczniczych mają także smaczny smak.  Jedzmy go na zdrowie!