30 grudnia 2010

Dieta warzywna

Źródło: www.sxc.hu
Nikogo nie trzeba przekonywać do tego, że warzywa stanowią jeden z najzdrowszych spożywanych przez nas pokarmów. Dostarczają nam wielu witamin, mikroelementów oraz stanowią cenne źródło tak ważnych dla nas składników odżywczych. To właśnie dzięki nim nasz organizm zachowuje swoją kondycję na dłużej.

Dieta warzywa jest idealnym programem żywieniowym zwłaszcza na wiosnę. Po długiej i męczącej zimie możemy wreszcie dostarczyć naszemu organizmowi potrzebnej mu tak bardzo dawki witamin oraz mikroelementów. Jeśli do tej pory nie słyszałeś jeszcze o tym programie żywieniowym to zapraszamy Cię do lektury niniejszego artykułu.

Dzięki diecie warzywnej masz szansę nie tylko uzupełnić niedobór pierwiastków i minerałów ale także błonnika, kwasu foliowego, antyoksydantów oraz pomoże Ci ona usunąć z organizmu trujące toksyny. Jest to dieta niezwykle bogata w błonnik, który jak wiemy odgrywa ogromną rolę w procesie odchudzania. Pomaga on regulować pracę jelit, przyspiesza trawienie oraz pobudza wzrost pożytecznych bakterii. Poza tym ważne jest także to, że błonnik doskonale absorbuje wodę. To sprawia, że pęczniej i wypełnia żołądek. Dzięki temu mniej odczuwamy głód.

Dieta warzywna powinna składać się z 5 posiłków spożywanych dziennie (a właściwie 3 posiłków i 2 przekąsek). Do naszego organizmu dostarczamy około 600-800 kalorii. Pomimo tak niewielkiej ilości kalorii uczucie głody nie doskwiera nam tak bardzo jak w przypadku innych podobnych programów żywieniowych. Według autorów diety w ciągu tygodnia możemy stracić na wadze 2-3 kg. Każdego dnia należy dokładnie zapisywać spożywane pokarmy i obliczać ich wartość kaloryczną. To może wydawać się trochę męczące jednak w rzeczywistości nie jest to trudne. Ważną kwestią jest także picie co najmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie. Jest to warunek konieczny – tak jak w przypadku większości diet. Woda poprawia trawienie i wypłukuje z organizmu toksyny.

Dieta warzywna nie powinna być stosowana dłużej niż 1-2 tygodni. Dostarcza ona bowiem nam zbyt mało energii, żeby można było ją stosować w sposób ciągły. Z diety zrezygnować powinny kobiety w ciąży oraz karmiące piersią a także dorastająca młodzież. Ważne jest, aby po zakończeniu stosowania wyżej opisanego programu żywieniowego uważać na efekt jo-jo. Aby go uniknąć nie należy gwałtownie zwiększać liczby dostarczanych do organizmu kalorii. Systematyczne wprowadzanie nowych pokarmów pozwoli na dłuższe utrzymanie rezultatów diety.