30 grudnia 2010

Dieta warzywna - przykładowy jadłospis

Źródło: www.sxc.hu

Dieta warzywna to doskonały sposób na dostarczenie do organizmu potężnej dawki witamin i mikroelementów. Pozwoli nam ona na odżywienie naszego ciała np. po długiej zimie, kiedy ilość spożywanych warzyw i owoców jest nieznaczna. Jest to również doskonały sposób na pozbycie się kilku „nadprogramowych” kilogramów.

Dieta warzywna nie powinna być stosowana dłużej niż przez 2 tygodnie. Nie dostarcza ona bowiem naszemu organizmowi wszystkich ważnych dla niego składników odżywczych. Jest to dieta uboga w tłuszcze oraz mało energetyczna. Poniżej prezentujemy przykładowy jadłospis diety warzywnej na 2 kolejne dni jej stosowania. Propozycje można dowolnie łączyć tworząc swoje własne kombinacje. Trzeba jednak pamiętać o skrupulatnym zapisywaniu kalorii.

Dzień pierwszy

Śniadanie: sałatka z ogórka, zielonej papryki oraz pomidora i liści szpinaku oraz rukoli. Sałatkę należy lekko skropić oliwą, aby ułatwić wchłanianie witamin oraz skropić delikatnie sokiem z cytryny. Można do niej dodać także jedno ugotowane na twardo jajko. Do sałatki możesz zjeść kromkę pieczywa ciemnego (pełnoziarnistego) lub razowego.

Drugie śniadanie: Świeżo wyciśnięty sok z warzyw – mogą to być np. pomidory, marchew jak i również inne warzywa, które znajdziesz w swojej kuchni lub pobliskim warzywniaku. Obiad: Sałatka z tuńczyka w sosie własnym – dołóż połowę zielonej papryki, dużego pomidora, małą cebulę oraz dowolną ilość sałaty.

Przekąska: Jogurt naturalny z łyżką migdałów lub otrębami pszennymi albo owsianymi.

Kolacja. Ugotuj na parze brokuły i polej je łyżką oliwy.


Dzień drugi

Śniadanie: Przygotuj sobie dwie kromki chrupkiego pieczywa. Do tego możesz zjeść chudy twaróg wymieszany z jogurtem naturalnym, rzodkiewkami oraz szczypiorkiem.

Drugie śniadanie: Przygotuj sobie sałatkę z pomidora, świeżej bazylii, 100g sera mozarella – wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dodaj odrobinę oliwy i octu balsamicznego.

Obiad: Na obiad możesz zjeść np. przyrządzoną na grillu lub na parze pierś z kurczaka lub indyka a do tego połowa czerwonej papryki, pomidor, cebula, łyżka ziaren z dyni oraz sos winegret.

Przekąska: Jogurt naturalny z owocem, np. jabłkiem, kiwi lub bananem.

Kolacja: Na kolację możesz zjeść dużą porcję świeżych warzyw np. papryki, pomidora, ogórka, marchewki itp. możesz je dodatkowo polać sosem czosnkowym przygotowanym samodzielnie na bazie niskotłuszczowego jogurtu.