30 grudnia 2010

Dieta makrobiotyczna – plusy i minusy stosowania diety

Źródło: www.sxc.hu
Dieta makrobiotyczna jak każdy program żywieniowy ma swoje zalety i wady. Choć rzeczywiście nie można odmówić jej skuteczności to należy zdawać sobie sprawę także z konsekwencji jej długotrwałego stosowania. Każda dieta wpływa na nasz organizm w określonym stopniu. Świadomość tego procesu pozwala nam na wyeliminowanie niekorzystnych powikłań.



Zalety diety makrobiotycznej 

Główną zaletą diety jest fakt, że bazuje ona wyłącznie na produktach pochodzenia naturalnego. To ważny aspekt tego programu żywieniowego. Takim bowiem produktom nie można odmówić pozytywnego wpływu na nasz organizm. Są one wolne od szydliwych substancji oraz konserwantów i dostarczają nam tak bardzo nam potrzebnych witamin i minerałów.
Obecne w diecie produkty naturalne wpływają także pozytywnie na pracę układu trawiennego. Wspomagają proces trawienia, poprawiają przemianę materii i pozwalają nam usunięcie z organizmu szkodliwych toksyn. Z kolei wykluczenie produktów pochodzenia zwierzęcego dobrze wpływa na poziom cholesterolu w naszej krwi. Istotną zaletą jest także duży spadek masy ciała – aż o 5 kg w zaledwie 2-3 tygodni. 
Wady diety makrobiotycznej 
Choć wykluczenie produktów pochodzenia zwierzęcego z jednej strony obniża poziom złego cholesterolu, to z drugiej strony stwarza to zagrożenie niedoboru pełnowartościowego białka dostarczanego zazwyczaj właśnie w produktach mlecznych, jajach czy mięsie. W diecie makrobiotycznej brakuje także produktów dostarczających nam wapnia, żelaza i witaminy B12 (jej źródłem są wyłącznie produkty pochodzenia zwierzęcego), a to może prowadzić do osteoporozy i anemii. 
Zniechęcająca jest również mała praktyczność diety. Na rynku dostępnych jest wiele opracowań, które pokazują nam zasady diety i prowadzą przez trudną ścieżkę jej planowania. Nie mniej jednak opublikowane jadłospisy zawierają bardzo dużo produktów o charakterze lokalnym, które bardzo trudno kupić. Utrudnieniem są także produkty tak dla nas egzotyczne jak algi czy wodorosty. Trudno także o produkty z upraw ekologicznych, które są znacznie droższe od tych dostępnych w tradycyjnych sklepach i  wciąż jeszcze trudne do zakupienia.