30 grudnia 2010

Brak węglowodanów może być przyczyną osłabienia zdolności intelektualnych


Źródło: www.sxc.hu
Masz problemy z pamięcią? Nie możesz się skoncentrować? Zauważyłeś, że Twoja kondycja intelektualna nie jest najlepsza? Być może przyczyną tego jest niewłaściwa dieta! Według badań amerykańskich naukowców dieta uboga w węglowodany może być właśnie przyczyną osłabienia zdolności intelektualnych. Z czego to wynika? 

Naukowcy z Tufts University w Madford przeprowadzili wnikliwe badania, w których udział wzięło 19 kobiet. Kobiety te były w różnym wieku – od 22 do 55 lat. Każda z nich stanęła przez wyborem właściwego (według niej) planu żywieniowego. 9 kobiet wybrało dietę ubogą w węglowodany, z kolei 10 niskokaloryczną, która oparta była m.in. właśnie o węglowodany. Przeprowadzono aż 5 cykli testów, których celem była ogólna ocena zdolności umysłowych kobiet biorących udział w badaniu. Testy miały sprawdzić m.in. zdolność koncentracji, pamięć przestrzenną oraz pamięć krótko oraz długotrwałą. 

Pierwszy cykl testów przeprowadzony został jeszcze przed rozpoczęciem diety, kolejne dwie serie odbyły się w pierwszym tygodniu stosowania nowej diety – w tym czasie w diecie o niskiej zawartości węglowodanów dochodzi do stopniowego wyeliminowania tego składnika - a dwie ostatnie miały miejsce w jej drugim oraz trzecim tygodniu czyli w czasie, kiedy do diety nisko węglowodanowej ponownie wprowadza się węglowodany. 

Wyniki badania wykazały, iż u kobiet które czasowo wyeliminowały z diety węglowodany nastąpiło obniżenie zdolności intelektualnych. Wykazywały one także wolniejszy czas reakcji oraz gorszą pamięć przestrzenną w porównaniu z kobietami przebywającymi na niskokalorycznej zbilansowanej diecie. Po ponownym wprowadzeniu węglowodanów do jadłospisu sprawność umysłowa ulega wyrównaniu. Skąd takie wyniki? Należy wiedzieć, że głównym źródłem energii dla mózgu jest glukoza. Nasz mózg nie ma możliwości magazynowania tego składnika. Gdy go zatem brakuje jego funkcje zaczynają być ograniczone.