30 grudnia 2010

Pizza z przeciwutleniaczami?


Źródło:www.sxc.hu
Lubisz pizze? Nie wyobrażasz sobie życia bez tej potrawy? Jeśli i Ty należysz do smakoszy zajadających się tym włoskim przysmakiem to musisz wiedzieć, że pizza może być dla nas naprawdę zdrowa! 

Tych którzy uważali ją jedynie za nic nie warty fast food zaskoczy fakt, że ulepszony sposób fermentacji ciasta na pizze oraz jego odpowiednie pieczenie w znaczny sposób podnosi wartość zdrowotną tej potrawy. Jak to możliwe? Otóż nie od dziś specjaliści od przyrządzania tego lubianego nie tylko przez Włochów dania wiedzieli, że dłuższe pieczenie w wyższej temperaturze sprawia, że pizza nabiera zupełnie innego, lepszego smaku. Przeprowadzone niedawno badania wykazały jednak, że dłuższe pieczenie podnosi nie tylko walory smakowe tej potrawy. To także skuteczny sposób na zwiększenie poziomu przeciwutleniaczy w cieście – zwłaszcza wówczas, gdy zostało ono przygotowane z mąki pełnoziarnistej. 

Dieta bogata w przeciwutleniacze zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu schorzeń w tym m.in. chorób serca oraz nowotworów. Pozwala nam także na dłużej zachować zdrowy oraz młody wygląd poprawiając kondycję naszej skóry. Amerykańscy naukowcy postanowili dokładanie przebadać sposób przygotowywania pizzy ponieważ jest to jedno z najbardziej rozpowszechnionych dań w USA. 

Dzięki przeprowadzonym badaniom wiadomo już, że odpowiedni dobór składników oraz sposób przyrządzania pizzy może sprawić, że będzie ona nie tylko smaczna ale także bardzo zdrowa. Tym samym zwiększy się jeszcze bardziej zainteresowanie tą potrawą.