09 grudnia 2010

Sposób na niepowodzenia w diecie


Źródło: www.sxc.hu
Każdy kto kiedykolwiek stosował jakąś dietę wie, że to największe wyzwanie dla naszej motywacji. Dieta kosztuje nas bowiem wiele wyrzeczeń. Często jesteśmy na granicy wytrzymałości, balansujemy na niej i … w końcu upadamy. Dlaczego?

Problem z wytrwaniem na diecie ma tak naprawdę wielu z nas. Gdyby każda dieta kończyła się sukcesem to wszyscy mielibyśmy piękne, wymarzone sylwetki. Tymczasem niestety tak nie jest. Zanim zaczniesz kolejną dietę poświęć chwilę na analizę poprzedniej. Przygotuj kartkę papieru i podziel ją na dwie części. W jednej z nich wypisz swoje mocne strony, które sprawiają, że ta dieta rzeczywiście ma szansę się udać. Uwzględnij swoje zachowanie czy podejście do samego programu żywieniowego. W drugiej części natomiast skrupulatnie wypisz przyczyny swoich niepowodzeń oraz konkretne przykłady działań, które spowodowały, że nie byłaś zadowolona z rezultatów poprzedniej diety.  Staraj się wypisać maksymalnie dużo problemów oraz powodów nieudanej diety. Dzięki temu będzie Ci łatwiej je zwalczyć i zwiększysz tym samym swoje szanse na powodzenie nowej diety.
W ten sposób stworzyłaś listę swoich słabych oraz mocnych stron. Musisz ją uzupełnić jeszcze o jeden ważny element. Zastanów się jaka jesteś oraz które Twoje cechy pomogą Ci w walce z problemami, które wypisałaś przed chwilą. Przy każdym problemie lub sytuacji wpisz cechę, dzięki której poradzisz sobie z nim. Przykładowo jeśli na Twojej liście jest następujący problem: poprzednio rezygnowałam z diety już przy pierwszej słabości. Jeśli zjadłam niedozwoloną przekąskę wracałam do wcześniejszych praktyk żywieniowych. – Teraz: mam świadomość, że tego typu sytuacja może się przydarzyć, ale mam swoją listę mocnych stron, wiem, że jestem silna i potrafię sobie poradzić  z tym problemem. Tym razem nie przerwę diety w takiej sytuacji. 

Dobrze wykonana lista mocnych oraz słabych stron pomoże Ci przejść przez trudne chwile podczas stosowania diety, które niestety na pewno będą miały miejsce.