30 grudnia 2010

Dieta makrobiotyczna – podstawowe założenia diety

Źródło: www.sxc.hu
Makrobiotyka w sposób niezwykle szczegółowy określa zarówno ilości spożywanych produktów jak i również ich jakość. Jej idea opiera się na następującej zasadzie – jeśli nawet dany produkt jest dobry dla naszego organizmu to spożyty w nadmiarze może mu zaszkodzić. 



Określono zatem proporcje w jakich powinniśmy spożywać dane produkty, tak aby były one dla nas zdrowe i bezpieczne. Filozofia makrobiotyczna zakłada, że odpowiednia dieta jest lekarstwem na całe zło i pozwala żyć w harmonii ze samym sobą oraz otaczającą nas naturą. Spożywanie bowiem zbyt dużej ilości pierwiastka  Yang (mięso, jaja, sól) może po długim okresie stosowania powodować wysokie ciśnienie krwi, agresję, nerwowość i nadpobudliwość. Z kolei za dużo Yin w pożywieniu ( znajdziemy ją w słodyczach, nabiale, owocach itp.) powoduje ogólne rozprężenie, negatywnie wpływa na naszą motywację i sprawia, że stajemy się bardziej ospali i leniwi. Zadaniem diety jest zatem doprowadzić do wyrównania sił  Yin i Yang poprzez unikanie niektórych pokarmów oraz zachowanie właściwej proporcji spożywania produktów dozwolonych.
Zasady diety makrobiotycznej zawierają również szereg wskazówek dotyczących samego sposobu przygotowywania i spożycia posiłków i tak jeść należy wolno, dokładnie przeżuwając przy tym każdy kęs. Taki sposób spożywania posiłków sprawia, że szybciej odczuwamy sytość a ponadto ułatwiamy organizmowi trawienie węglowodanów – proces ten rozpoczyna się tak naprawdę już w jamie ustnej. Przygotowując posiłki należy zatrzymać się chwilę nad procesem gotowania – jest to bowiem proces w czasie którego następuje przemiana energii pożywienia. 

Wskazane do spożycia produkty powinniśmy spożywać w takich ilościach jak zostało to podane poniżej: 

·         40-55% dziennej racji pokarmowej  - zboża, kasze, płatki zbożowe i mąki.
·         5-10% dziennej racji pokarmowej – nasiona roślin strączkowych.
·         25-35% dziennej racji pokarmowej - warzywa.
·         5-10%  dziennej racji pokarmowej - owoce, nasiona oraz orzechy
·         do 5% dziennej racji pokarmowej – tłuszcze (wyłącznie pochodzenia roślinnego)

Większość diet zakłada picie co najmniej 1,5 litra wody dziennie. W przypadku diety makrobiotycznej napoje pijemy w małych ilościach i nie wcześniej niż 15-20 min po posiłku. Jest to bowiem najlepszy czas dla naszego organizmu na przyjęcie płynu. Ułatwia on bowiem wówczas trawienie ale nie dochodzi co rozcieńczenia soków trawiennych). Rekomendowana jest głównie naturalna woda źródlana, kawa zbożowa, napary ziołowe, zielona herbata, kawa z prażonego jęczmienia itp. Nie wskazane są natomiast napoje gazowane oraz inne sztuczne trunki.