29 kwietnia 2011

Zdrowie kiełki – część druga


Źródło: www.sxc.hu
Kiełki poprawiają funkcjonowanie narządów wewnętrznych oraz działają normalizująco na funkcje mózgu i serca. Zauważono także, że zapobiegają zakrzepom krwi i poprawiają ogólny stan skóry i włosów. Dzieje się tak z uwagi na ich wysoką zawartość witamin z grupy B oraz E. Chronią one również nasz organizm przed zakażeniami. 

Kiełki bardzo dobrze znane są ze swojego działania odmładzającego. Posiadają one znacznie wyższą aktywność biologiczną niż zwykłe nasiona. Co ciekawe kiełki nie tracą swoich właściwości zdrowotnych nawet wówczas, gdy zostaną obrobione termicznie. Nie musisz wcale całymi dniami jeść tylko tego składnika. Już bowiem jego niewielka ilość jest w stanie dostarczyć organizmowi niesamowicie dużej dawki substancji odżywczych. Kiełki stanowią ciekawy dodatek, którym można z powodzeniem uzupełnić drugie danie. Na ich bazie możesz także ugotować zupę. Warto  wiedzieć, że kiełkujące nasiona na świetle produkują chlorofil, który jest efektywnym środkiem na leczenie niedoborów białkowych we wszelkiego typu anemiach krwi. W związku z tym jeśli cierpisz na tego tupu problemy to powinieneś pomyśleć nad włączeniem kiełków do swojej codziennej diety. Co ciekawe działają one również regenerująco na cały ustrój, dzięki obecności dużej ilości RNA, DNA, białek oraz innych niezbędnych substancji, które można znaleźć jedynie w żywych komórkach. Żaden suplement diety nie jest Ci zatem w stanie dostarczyć tak wielu aktywnych biologicznie składników.