06 kwietnia 2011

Na czym polega dieta wiosenna? – część czwarta

Źródło: www.sxc.hu
Dieta wiosenna to przede wszystkim zielone warzywa i owoce. W czasie zimy spożywamy je w niewielkich ilościach. Ponadto są one zwykle sztucznie hodowane i nie zawierają tak dużo witamin i mikroelementów.




Wiosenne warzywa i owoce to prawdziwa kopalnia zdrowia! Jeśli masz taką możliwość to wybieraj przede wszystkim te pochodzące z ekologicznej uprawy. Są one dużo bardziej zdrowe niż te hodowane w sztucznych warunkach. Warto zwrócić uwagę na ich soczystość oraz kolor. Zimą takich owoców i warzyw z pewnością nie dostaniemy nigdzie! Pamiętaj, że oprócz cennych witamin i mikroelementów zawierają one także błonnik, który reguluje regulującego pracę naszych jelit, a tym samym wspomagającego odchudzanie. Do wiosennej diety warto także włączyć produkty pełnoziarniste. Już dziś zatem zastąp białe pieczywo ciemnym, jedz grube kasze, makaron razowy, ryż naturalny, płatki owsiane oraz otręby. One również zawierają cenny błonnik. Nie zapominaj także o chudych produktach mlecznych, chudym mięsie oraz wędlinach i rybach. Pamiętaj, że takie pełnowartościowe posiłki, które nie zawierają dużej ilości tłuszczu nie tylko zapewnią Ci smukłą sylwetkę, ale również przyczynią się do poprawy zdrowia.  Tego typu produkty powinniśmy jeść przez cały rok. Wiosna jest zatem najlepszym czasem do tego, aby rozpocząć tą jakże pozytywną praktykę i kontynuować ją w następnych porach roku.