29 kwietnia 2011

Smaczne wino


Źródło: www.sxc.hu
Wino jest nie tylko smaczne ale także zdrowe. Oczywiście pod warunkiem, że spożywamy je w odpowiedniej ilości. Lekarze zalecają jego picie przede wszystkim osobom ze zbyt niskim ciśnieniem krwi. Czerwone wino doskonale wpływa również na produkcję czerwonych ciałek krwi. 

Kiedy wino? Wino stanowi ciekawe uzupełnienie diety. W niektórych krajach (np. we Włoszech) istnieje tradycja spożywania go przy okazji każdego obiadu. Nie mniej jednak w zupełności wystarczy jeśli uraczysz się lampką tego trunku raz  w tygodniu przy okazji obiadu lub kolacji. W przypadku alkoholu (obojętnie jakiego) umiar jest bowiem zawsze bardzo wskazany. Jeśli już decydujemy się na wino pamiętajmy również o tym,  że nie trzeba wcale wypić całej butelki, żeby w nim zasmakować. Wystarczy lampka lub dwie, aby obiad czy kolacja stały się ciekawsze i bardziej smaczne. W ostatnim czasie bardzo modne stały się wycieczki połączone  z degustacją wina. Jest to jedna z najbardziej dynamicznie rozwijających się gałęzi turystyki. Wielbicieli tego trunku z roku na rok bowiem bardzo przybywa. Niewielu jednak potrafi rozpoznać naprawdę dobre wino.  Nad Sekwaną stworzono nawet wirtualny przewodnik po francuskich winnicach. Jego zadaniem jest szerzenie informacji na temat tego smacznego trunku oraz ułatwienie turystom zwiedzanie miejsc, w którym on powstaje.