29 kwietnia 2011

Zdrowe orzechy

Źródło:www.sxc.hu
Powszechnie wiadomo, że orzechy są bardzo zdrowe. Nie mniej jednak intrygujące jest to, które z nich dostarczają nam najwięcej składników odżywczych. Możemy bowiem wyróżnić kilka rodzajów orzechów, które różnią się pochodzeniem, smakiem, wielkością oraz innymi istotnymi cechami. 

American Chemical Society za najbardziej zdrowe uważa orzechy włoskie. Zawierają one bowiem więcej przeciwutleniaczy i o lepszych właściwościach zdrowotnych niż jakiekolwiek inne. To właśnie pozwala na ich uplasowanie na pierwszym miejsc. Ich walory zdrowotne znacznie przewyższają te, które zaoferować mogą nam m.in.: orzeszki ziemne, migdały, orzechy pekanowe, laskowe, brazylijskie, orzechy makadamii, nerkowce i pistacje. Zaledwie garstka orzechów włoskich dostarczy nam bowiem dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż dowolne wymienione wyżej powszechnie spożywane orzechy. Niestety są one nadal bardzo rzadko spożywane. Taka sytuacja ma miejsce nie tylko w naszym kraju ale na całym globie. Nie doceniamy ich walorów odżywczych i często wybieramy inne rodzaje orzechów. Tymczasem to właśnie te oferują nam najwięcej! Występujące w nich przeciwutleniacze działają od 2 do 15 razy mocniej niż witamina E. Zawierają one również białko, witaminy, minerały oraz tak cenny dla nas błonnik. Są one zatem doskonałym sprzymierzeńcem osób dbających o zdrowie oraz piękną sylwetkę. Co więcej orzechy włoskie nie zawierają glutenu oraz białka mlecznego. Składniki te mogą natomiast sprawiać problemy.